SAMOĆA GASTARBAJTERA: / Odlasci u domovinu su neprocjenjivi, ali od ljubavi se ne živi

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Marko Lukunic

Nije lako otići iz domovine. Napustiti obitelj, prijatelje, cijeli jedan život koji smo gradili... Najbolje to znaju brojni mladi koji su otišli iz Hrvatske.

14.8.2015.
18:03
PIXSELL/Ilustracija, Marko Lukunic
VOYO logo

'Tradicionalno... Svaki mjesec malo kući... I kad je sve crno-bijelo, reći ćemo da je sivo. Bitka sa samoćom se nastavlja... Kratki odlasci u Domovinu, na svega 3-4 dana su neprocjenjivi... Nada, strpljenje, izazov, obitelj... To je samački život gastarbajtera u Njemačkoj. U životu svakog iseljenika osvane dan kada ne može sa sigurnošću reći gdje se nalazi. Skoro svako jutro budimo se sa pitanjima... Dali sam ja u svom ili tuđem krevetu, dali je ovo moj život u inozemstvu ili je inozemstvo u mom životu, dali sam ovdje ili je ovo ovdje tamo, poruke koje pišem dali pišem kući ili od kuće......? Iseljenici su kao sjenke lutalice, bez broja i slova. I bez adrese, naravno... Nostalgija je opaka bolest, bez okusa, mirisa i boja, od koje se isplače rijeka suza koja teče prema domu...', napisao je uz sliku povratne karte za München.

Ovo je naša sadašnjost i budućnost

Nakon 20 godina stvaranja, donio je odluku krenuti iz početka i to u Njemačkoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je realnost, sadašnjost i budućnost ljudi sa brdovitog Balkana. Bez obzira na životnu dob. Bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku opredjeljenost... i svi u srcu volimo svoju Domovinu, svoje prijatelje, braću, sestre, roditelje... ali od ljubavi se ne zivi... I kad majka ostavlja svoju kćer jedinicu sa bakom i kad otac ostavlja svoje četvero djece sa suprugom... razlike nema. Priča je milijun, a istina je samo jedna. Nema toga, što živ čovjek ne može izdržati... jer očaj je nešto što čovjeka pretvara u borbeni stroj...'

Na kraju apelira na sve izvan Hrvatske da 'u iseljeništvu nitko ne smije biti sam. Uzajamno pomaganje je temeljni pokretač svega... I tako... tradicija se nastavlja... opet idem kuci na par dana... opet stisnem zube i promrmljam onu nasu balkansku. "´Bem ti zivot i pare", vratim se u München i sa do vrha napunjenim "borbenim strojem", pocinjem pricu ispocetka......', završava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo