Samo u Lici na prodaju 100 tisuća janjaca!

Stočari u Lici danonoćno dežuraju u stajama jer je vrijeme janjenja, a dodatne probleme zadaje im hladnoća i visok snijeg.

18.3.2010.
18:08
VOYO logo

Dok seljaci u Slavoniji traktorima tjeraju svoju pravdu, ličke stočare zarobio je visok snijeg, ali tko ih pita kada je velika sezona janjenja ovaca koja se obavlja u pravim zimskim uvjetima. Stočari, kažu, najtežim u posljednjih dvadeset godina, piše Slobodna Dalmacija.

arti-201003160050006''Zima se ove godine odužila, ovce je snijeg zbio u staju i samo bleje jer im je dosadno. Da snijeg ode i dođe proljeće, sve bi bilo drukčije'', rekao je Luka Uzelac (40) iz Smiljana. Dodaje da posljednjih mjesec dana samo što ne spava s ovcama u staji jer proces janjenja ovaca traži gotovo 24 sata prisutnost u staji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad prodaješ janje i tražiš sto eura, svatko tko kupuje kaže skup si, a nitko ne pita koliko oko uzgoja ima posla i da ga čekam godinu dana'', kaže Luka koji je do prije dvije godine radio u Hrvatskim telekomunikacijama, preko noći je postao višak i nije bilo izbora nego se posvetiti stočarstvu i postati sam svoj gazda. Skoro cijelu je otpremninu uložio u izgradnju staje i kupnju stada ovaca od kojega godišnje zaradi jednu dobru radničku plaću.

''Poticaj po grlu prošle godine bio je 100 kuna, ove će biti manji, mene brine da samo uspijem prodati janjce sredinom godine. Tko će jesti janjetinu kada je kriza i ljudi nemaju novca?'', pita se Luka koji sa svojim stadom prelazi 130 grla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema evidencijama Hrvatske poljoprivredne agencije u Ličko-senjskoj županiji je oko 60 tisuća ovaca, pa će već od Uskrsa na tržištu biti oko 100 tisuća janjaca.

U ličkim restoranima već se sada na ražnju peku mladi janjci, onima koji vole pojesti slastan zalogaj cijena od 150 kn za kilogram nije visoka, iako je činjenica da ličku janjetinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001110747006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo