SAMO BEZ PANIKE: / Izbjeglički val neće krenuti prema Jadranu, tvrdi Vlada

Image
Foto: AFP
2.2.2016.
16:13
AFP
VOYO logo

"Vlada Republike Hrvatske najoštrije odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima, a pozivaju se na izvore u Vladi RH, koje insinuiraju kako bi izbjeglički val mogao krenuti prema Jadranu. Oko kretanja migranata zemlje Europske unije ulažu zajedničke napore, kako bi se pronašlo rješenje za migrantsku krizu", piše u priopćenju i ukazuje na štetnost dezinformacija po hrvatsko gospodarstvo, posebice turizam.

"Sve ovakve dezinformacije mogu nanijeti štetu hrvatskom turizmu, koji prema već sadašnjim najavama očekuje rekordan broj turista, kao i hrvatskom gospodarstvu u cjelini te potencijalno mogu biti destimulirajući faktor mogućim investicijama", ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
A MI? /

Srbija dobiva 40 milijuna dolara za izbjeglice

Image
A MI? /

Srbija dobiva 40 milijuna dolara za izbjeglice

Migranti kreću prema Jadranu?

Hrvatska vlada, dodaje se, aktivno je uključena u procese iznalaženja rješenja migrantske krize o kojoj će razgovarati s ostalim članicama Europske Unije, vodeći računa o sigurnosti i stabilnosti prostora Republike Hrvatske.

U članku pod naslovom "Migranti kreću prema Jadranu?" Večernji list objavio je da sve više zemalja EU podržava ideju da se Makedoniji pomogne u zaustavljanju migranata i izbjeglica na grčko-makedonskoj granici, ali da "analitičari u Grčkoj i pojedini stručnjaci europske graničarske agencije Frontex strahuju da bi zatvaranje te granice moglo skrenuti rutu iz Grčke prema Albaniji, odakle bi migranti ili bili krijumčareni preko Jadranskog mora do Italije, ili bi nastavljali kopnom prema Crnoj Gori i Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvor iz nove hrvatske vlade potvrdio nam je kako se mnoge zemlje na migrantskoj ruti već pripremaju i na takvu mogućnost, odnosno rade simulacije za slučaj skretanja vala", ustvrdile su te dnevne novine.

Prevlaka već pripremljena

Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije je u rujnu prošle godine na temelju obavještajnih podataka počeo pripremati bivšu vojarnu na Prevlaci za prihvat izbjeglica. U tadašnjoj su vladi prvo tvrdili da se Prevlaka priprema za mogući prihvat izbjeglica, da bi to poslije demantirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja o tome da se migrantski val treba zaustaviti na prelasku iz Grčke u Makedoniju dobiva sve više pobornika u EU, a formalno ju je iznio slovenski premijer Miro Cerar 18. siječnja. Ta je ideja potporu dobila i od Europske komisije.

Večernji list također piše da neslužbeno doznaje da je Cerar "načelno" o pomoći Makedoniji u zaustavljanju migrantskog vala razgovarao i s premijerom Tihomirom Oreškovićem za njihova susreta u Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U IME SIGURNOSTI: Njemačka otvorila prvo sklonište za izbjeglice homoseksualce

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo