SAMO 6 KILOMETARA OD PETRINJE STOJI PRAZNO NASELJE: / Bivši ministar: 'U mjesec dana se može urediti, zajedno s bolnicom'

Image

'Devastirano je, ali smatram da se u roku mjesec može urediti cijelo naselje jer ima kompletnu infrastrukturu. Zajedno s bolnicom i kuhinjom.

9.1.2021.
15:40
VOYO logo

Šest kilometara od Petrinje smješteno je prognaničko naselje Mala Gorica. Izgrađeno je donacijom japanske vlade 1996. godine. Tada je tamo živjelo oko 10.000 prognanika. Danas stoji prazno, dobrim dijelom je devastirano, no bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić drži da bi se već u roku od mjesec dana moglo staviti u funkciju za stanovnike tog područja pogođenog katastrofalnim potresima.

'Devastirano je, ali smatram da se u roku mjesec može urediti cijelo naselje'

„Ovo sam snimio neki dan kada sam bio po terenu na potresom pogođenom području. To je prognaničko naselje Mala Gorica, 6 km od Petrinje, koje je IFRC sagradio 1996 g. Ne kažem da se ljude može useliti odmah, devastirano je, ali smatram da se u roku mjesec može urediti cijelo naselje jer ima kompletnu infrastrukturu. Zajedno s bolnicom i kuhinjom. A ljudima je blizu njihovih razrušenih domova i blaga da ih mogu svakodnevno obilaziti“, poručio je bivši ministar unutarnjih poslova, dodajući kako je taj prijedlog uputio i vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz mogućih uloga

U komentarima je i pojasnio kako bi se centar mogao koristiti i za smještaj volontera, a usprkos svim nedostacicima, očito je bolji i sigurniji od kuća koje su građene u poslijeratnoj obnovi,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mislim da prvi i osnovni strah sada postoji od potresa. Kao sto vidite ovi objekti nisu se ni urušili niti predstavljaju opasnost. Može se raditi fazno, a puno vaznije je da prostor može preuzeti Crveni kriz, aktivirati NGO i rješiti privremeni smještaj. Uz to, takvo mjesto pogodno je kao centar za volontere za njihov privremeni boravak, a tvrdim da je kod gradnje ovakovih naselja najveći problem infrastruktura koja tamo uredno postoji. Nisu potrebne građevinske dozvole, uređena je komunikacija, a sami objekti imaju, ako primjećujete , i odvode za peci na kruta goriva. IFRC je ovo sagradio 1996 g, a ako ćemo govoriti o Potemkinovim selima onda pogledajte kako se kao kule od karata urušavaju “obnovljene” kuće!“, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike