ŠALJIV PROGRAM NA SJEDNICI PROGRAMSKOG VIJEĆA HRT-A: / 'Vidim da uredništvo bez afričke šljive ne funkcionira'

Image
Foto: Jurica GaloiĆ / PIXSELL

Na sjednici se član Programskog vijeća HRT-a Ivo Lučić osvrnuo na neke propagandne uratke koje smatra nedostojnima javne televizije, poput reklame za 'afričku šljivu'

3.9.2019.
11:27
Jurica GaloiĆ / PIXSELL
VOYO logo

Na sjednicama Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije uvijek je burno i zanimljivo. Jučer su se članovi tog vijeća sastali prvi put nakon devet mjeseci, a najprije su se, kako javlja Novi list, bavili sami sobom.

Naime, član Vijeća Zorislav Lukić zatražio je da se napokon izabere predsjednik Vijeća, nakon čega je uslijedila žustra rasprava budući da je to tijelo i dalje krnje - broji osmero članova, a treba ih biti 11-ero. Čeka se, naime, da Hrvatski sabor imenuje još dvoje članova te da zaposlenici HRT-a izaberu svoga predstavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Počeli smo katastrofalno, opet se bavimo sobom'

"Počeli smo katastrofalno. Opet se bavimo sobom. Predsjednika bismo imali odavno da je dvoje članova Vijeća u devet mjeseci jednom došlo na sjednicu", ustvrdio je član Vijeća Dean Šoša.

Ipak, prihvaćen je Lukićev prijedlog da se bira predsjednik pa je on predložio Zdravka Kedžu koji je kandidaturu prihvatio. Dopredsjednik Vijeća Nenad Baketa potom je predložio Vlahu Bogišića, ali ovaj je to odbio rekavši da teško može biti predsjednik vijećnicima koji smatraju da ne moraju doći na sjednicu te da se to kosi s njegovim shvaćanjem dužnosti člana vijeća. Potom je Bogišić predložio za predsjednika Ivu Lučića, a ovaj je predložio Kedžu apelirajući da se nadiđu podjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Lukićevo traženje glasovanje je bilo tajno, a Kedžo je dobio pet glasova za i tri protiv te mu je nedostajao jedan glas da postane predsjednikom, piše Novi list.

"Većina od sedam sada je pala na tri. Na svakoj točki završit će ovako. Pitam se čemu to i ima li smisla, ili je bolje to raskrinkati napuštanjem sjednice", kazao je na to Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POKRENUT IZBOR NOVIH ČLANOVA PROGRAMSKOG VIJEĆA HRT-a: /

Oporba inicirala raspravu o tužbama HRT-a protiv novinara

Image
POKRENUT IZBOR NOVIH ČLANOVA PROGRAMSKOG VIJEĆA HRT-a: /

Oporba inicirala raspravu o tužbama HRT-a protiv novinara

Image

04.03.2019., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana je konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije" u organizaciji Vecernjeg lista. Panel "Novi imidz i medjunarodno pozicioniranje RH". Ivo Lucic. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

'Ne zna se ni tko je većina u Saboru, a kamoli na HRT-u'

Lučić mu je na to rekao da "nije fer napustiti igru jer ti ne odgovara sastav", a Bogišić se zapitao kome uopće pada na pamet tumačiti kako je on glasovao.

"Nikome nije jasno ni tko je danas većina u parlamentu, a kamoli na HRT-u. Nitko ne zna kako sam glasovao", žestok je bio Bogišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu su članovi Programskog vijeća zaključili da je izbor predsjednika bolje ostaviti za neki drugi put. Potom su na znanje primili izvješća HRT-a za 2018. godinu i raspravljali o samom programu. I tu se moglo čuti štošta zanimljivo. Primjerice, prigovori o tome kako se vrednuju teme i vijesti i na koji se način slažu u informativnom programu, ali i prigovori na kvalitetu jezika kojim se govori na HRT-u.

"Može li se od HRT-a očekivati nešto bolje ako živimo živote koji su gori od života HRT-a", retorički se zapitao Bogišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li sporno gostovanje Dejana Kovača u 'Nedjeljom u 2'

Ivo Lučić osvrnuo se na neke propagandne uratke koji su, smatra, nedostojni javne televizije. Kao primjer je naveo reklamu za 'afričku šljivu' koju je već i ranije kritizirao.

"Vidim da uredništvo bez afričke šljive ne funkcionira, pa odustajem od toga", rezignirano je zaključio Lučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list piše da se govorilo i o prošlonedjeljnom gostovanju aspiranta na predsjedničku funkciju Dejana Kovača kod Aleksandra Stankovića u emisiji 'Nedjeljom u 2'. Zdravka Kedžu zanimalo je hoće li Stankoviću u goste doći i drugi kandidati ili je odabir na autoru. Na to je ravnateljica Informativnog medijskog servisa Katarina Periša Čakarun kazala kako je poziv upućen svima, a neki su već i prihvatili.

Ravnatelj Programa HRT-a Renato Kunić na to je rekao da službena predsjednička kampanja nije ni počela, pa HRT i kad ugosti nekog kandidata ne krši pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo