'Šala' pijanog birtijaša umalo nas stajala 44.500 kn

Zbog 'unesrećenog birtijaša' iz Tijarice na tren je izašlo 25 pripadnika GSS-a, s pet vozila, a helikopter je bio u pripravnosti.

12.5.2011.
13:16
VOYO logo

Da je kojim slučajem u spašavanju 'muškarca iz birtije' bio podignut helikopter HV-a i da se kojim slučajem naplaćuje rad spasioca iz Gorske službe spašavanja (GSS), akcija njegova 'vađenja iz birtije' koštala bi oko 44.500 kuna.

Tu bi cijenu akcija dosegnula pod uvjetom da je helikopter letio samo sat vremena, budući da sat rada te letjelice vrijedi 4.000 eura. No, ni ovako cijena nije zanemariva budući da je zbog neslane šale na terenu izišlo 25 pripadnika GSS-a, s pet vozila, koji su dva i pol sata pretraživali nepristupačne vrleti iznad Tijarice. Srećom, helikopter nije dignut, ali je ipak bio u pripravnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen Mužinić iz GSS stanice Split, koji je vodio akciju spašavanja "unesrećenog birtijaša" iz Tijarice kaže da je tijekom razgovora s muškarcem, koji mu je rekao da je upao u jamu i da je ozlijeđen, imao osjećaj da razgovara s nekim tko je pijan ili je teško ozlijeđen.

"S obzirom da sam pretpostavio da je čovjek stvarno ozlijeđen, budući da nisam htio vjerovati kako se netko 'igra' s ozbiljnim stvarima, odlučio sam se za akciju. Uzeo sam njegov broj mobitela i digao sam na noge sve naše dostupne snage", kaže Mužinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdio da nikoga nije zvao

GSS-ovci su do Tijarice vozili pod rotirkama te su nakon dolaska počeli pretraživati nepristupačni teren u blizini samog mjesta. Oformili su timove i krenuli i potragu, a muškarca koji je zvao i tražio pomoć pronašla su dvojica GSS-ovaca koji su pretraživali po samom mjestu.

"Kada su momci došli u birtiju i kada su ga pitali zašto je zvao i tražio pomoć, on je odgovorio kako on nije nikoga zvao. Moram naglasiti da je sinjska policija, prije naše akcije, otišla kod 'unesrećenog' kući te su utvrdili da ga zaista tamo nema, što je dodatno pojačalo sumnju kako mu se zaista nešto dogodilo", zaključuje Mužinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unesrećeni birtijaš" vjerojatno nije ni svjestan što je njegova "šala" mogla napraviti. Da je kojim slučajem u akciji bio helikopter i da se u istom trenutku zaista dogodila neka nesreća, koja je trebala pomoć GSS-a i helikoptera HV-a, situacija bi se i dodatno zakomplicirala. Tada bi spasioci morali "vagati" gdje je helikopter potrebniji i možda bi netko zaista izgubio život zbog njegove "šale".

Turistima ne mogu naplatiti spašavanje

Samim ovim slučajem otvara se i pitanje promjene Zakona o GSS-u. Taj se Zakon mora mijenjati, jer spasioci sada nemaju mogućnost naplaćivanja svojih akcija. Da imaju tu mogućnost, muškarac iz Tijarice bi trebao platiti iznos koji bi mu na računu izdao GSS ili neka druga služba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi se problemi javljaju i kod stvarnih spašavanja, kada pretežno strani turisti žele platiti spašavanje budući da su gotovo svi osigurani kod osiguravajućih društava u svojim zemljama. No GSS im ne može naplatiti spašavanje jer to nije zakonom propisano.

Vezani članci:

arti-201102150215006 arti-201101170960006 arti-201101180811006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo