TRESLA SE BRDA, RODIO SE MIŠ / Saborski odbor ipak odlučio zadržati naknade za odvojen život: No, zastupnici se trebaju bojati druge odredbe

Image
Foto: ilustracija, Patrik Macek/Pixsell

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove zadržao je naknadu saborskim zastupnicima za odvojen život, ali je vratio odredbu o kažnjavanju neopravdanih izostanaka sa sjednica

5.5.2022.
13:34
ilustracija, Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove odlučio je da će ponovno početi kažnjavati saborske zastupnike zbog neopravdanih izostanaka sa sjednica, ali nije ukinuo naknadu za odvojeni život oko koje je bilo polemika proteklih mjeseci. Odbor nije prihvatio zahtjev SDP-ova Arsena Bauka koji je tražio ukidanje naknade od 1000 kuna mjesečno. Za su glasovali on i Dalija Orešković dok je petero članova Odbora bilo protiv. Suzdržana je bila Renata Sabljar Dračevac iz Kluba socijaldemokrata, javlja N1.

Image
NAKON SRAMOTNOG OTKRIĆA /

Arsen Bauk predložio da se saborskim zastupnicima ukine naknada za odvojeni život, već od 1. ožujka

Image
NAKON SRAMOTNOG OTKRIĆA /

Arsen Bauk predložio da se saborskim zastupnicima ukine naknada za odvojeni život, već od 1. ožujka

Naknada za odvojeni život ostaje i zbog toga što se o Baukovu prijedlogu očitovalo samo tri od 16 zastupničkih klubova. Predsjednica Odbora, Nada Murganić rekla je da je Klub SDP-a bio za ukidanje naknada, Klub nacionalnih manjina protiv, dok je Klub HSS/RF smatrao da naknadu treba vezati uz prebivalište tako da bi ona bila ukinuta samo zastupnicima s prebivalištem u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Negativan stav građana'

Protiv naknade su se očitovali i Dalija Orešković iz Centra, koja tvrdi da naknada izaziva "negativan stav građana", jer se zastupnicima ionako isplaćuju troškovi prijevoza i smještaja, dok Bauk tvrdi da nije čuo niti jedan argument protiv naknade otkako je prije tri mjeseca zatražio njeno ukidanje.

"Najbliže je tome bio Branko Bačić koji je to povezao s dnevnicama. Ako je ta naknada uvedena za duševne boli, jer zastupnici nisu sa svojim obiteljima, što je onda sa samcima, razvedenima", upitao se Bauk te ustvrdio da bi prihvaćanje njegova prijedloga doprinijelo "većem ugledu zastupnika u javnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izostanak penaliziran sa 150 kuna

Murganić tvrdi da naknada nije uvedena "u emocionalnom smislu" te da bi dnevnice zastupnicima bile veće od iznosa naknade. To je uostalom, poručila je, i bio smisao uvođenja naknade. Inače, prošle je godine naknadu za odvojen život dobilo 85 od 151 zastupnika, a na to je utrošeno 710.000 kuna. Te se naknade isplaćuju u devet mjeseci zasjedanja Sabora, što znači da saborski zastupnik može dobiti najviše 9000 kuna.

Osim toga, Odbor je ukinuo svoju odluku iz ožujka 2020. kojom se tijekom pandemije nisu gledali neopravdani izostanci saborskih zastupnika sa sjednica. Tako će se zastupnike koji ne dođu na sjednicu ubuduće kažnjavati sa 150 kuna po danu plenarnog rada. Taj će im se iznos skidati s paušala koji, inače, iznosi 1500 kuna mjesečno. Izostanci u slučaju bolesti, smrtnog slučaja u obitelji, poziva sa suda te nazočnosti na skupovima na koje su pozvani te sudjelovanja na vijećima i skupštinama u lokalnim i regionalnim samoupravama im se i dalje opravdavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo