ŽIVAHNO U SABORU / Raspravu o rebalansu proračuna zasjenila svađa državnog vrha: 'Koliko je tek glup bio Banožić tražeći opoziv...'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Orešković je Milanoviću je zamjerila destruktivnost te podsjetila da je glavna obaveza predsjednika države briga o stabilnosti

3.11.2021.
12:14
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora raspravlja se, među ostalim, o rebalansu državnoga proračuna za ovu godinu. Uoči te rasprave zastupnica Centra, Dalija Orešković, upozorila je na sukob između predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića koji je "razotkrio devastaciju Sabora kao kontrole izvršne vlasti koja treba osigurati institucionalno ravnotežu umjesto da stvori diktaturu i teror parlamentarne većine putem poslušnosti vladajućima, bez obzira tko bio na vlasti".

"Koliko je tek glup bio ministar Banožić tražeći opoziv znajući da mu treba dvotrećinska većina u Saboru", rekla je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanoviću je zamjerila destruktivnost te podsjetila da je glavna obaveza predsjednika države briga o stabilnosti. Predsjedniku je predložila ustane u zaštitu nepristranosti rada državnih tijela.

Pitanje povjerenja ministru Mariću

Osim rasprave o izmjenama proračuna, kasnije bi se trebalo raspravljati i o pitanju povjerenje ministru financija Zdravku Mariću. Inicijativu za Marićevu smjenu pokrenula je zastupnica Karolina Vidović Krišto zbog njegova ljetovanja ja jahti poduzetnika Blaža Pavičića i "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
APEL VIDOVIĆ KRIŠTO /

Zastupnica traži da se rasprava o iskazivanju povjerenja ministru Mariću odgodi za drugi dan: 'Ovo je silovanje demokracije'

Image
APEL VIDOVIĆ KRIŠTO /

Zastupnica traži da se rasprava o iskazivanju povjerenja ministru Mariću odgodi za drugi dan: 'Ovo je silovanje demokracije'

Inicijativu je podržalo 33 oporbenih zastupnika, ali ne i IDS-a i Možemo. Vidović Krišto je na početku sjednice zatražila da se rasprava o Mariću odgodi za drugi dan. "Danas raspravljati o rebalansu državnoga proračuna za ovu godinu, pa kasno poslijepodne ili čak kasno navečer o povjerenju ministru, u najmanju je ruku silovanje demokracije i ponižavanje Sabora", rekla je Vidović Krišto, a protiv rasprave u "porno-terminu" pobunila se i Dalija Orešković.

Bauk: 'Milanović svoju dužnost obavlja kako treba'

SDP-ov Arsen Bauk je, pak, bezrezervno podržao predsjednika Milanovića. "Zahtjev za pokretanjem opoziva predsjednika Republike je tu kod mene. Kolege iz HDZ-a ga mogu potpisati. Papir se može zapaliti ako netko opušak ne ugasi", pozvao je Bauk kritičare predsjednika Milanovića poručivši da on svoju dužnost obavlja kako treba i obavljat će je duže nego što bi oni to htjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, dao mu je podršku u "čuvanju vojske od stranačkog kadroviranja i iživljavanja" i časnika počasne bojne koji im je smetao bez ikakvog razloga. Bauk je naglasio da Milanović "samo štiti vojsku od diskrecijskih procjena vladajućih nakon što su iskadrovirali sve institucije u državi".

Upozorio je da je "Robert Hranj ovih dana izložen rafalnoj paljbi i to od strane onih koji u zapovjednom lancu nemaju nikakvu odgovornost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo