'zašto skrivate istinu?' / Sabor nastavio zasjedanje: oporba inzistira na osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić prozvao je Andreja Plenkovića, zatražio istražno povjerenstvo, kao i to da se premijer pojavi u Saboru

27.9.2017.
10:39
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

U srijedu je nastavljeno zasjedanje Hrvatskog sabora, a na dnevnom redu je rasprava o prijedlogu novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a aktualne teme su i arbitražni spor sa Slovenijom i situacija s koncernom Agrokor.

Početkom sjednice klub zastupnika SDP-a, GLAS-a, HNS-a, MOST-a i HDZ-a tražili su stanku vezano uz stanje u Agrokoru. Anka Mrak Taritaš zatražila je stanku zbog 'blogova', što predsjednik sabora nije odmah shvatio, pa mu je pojasnila da taži stanku zbog 'Todorićevih blogova'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković je naglasio kako se u klubu zastupnika HDZ-a posebno raspravljalo o zakonu o braniteljima.

"Ako se vratimo šest mjeseci unatrag, Todorić je došao Vladi, a ne Vlada Todoriću, tvrtka je nakon snižavanja rejtinga i krize bila u problemima, praktički pred stečajem, police prazne. Da Vlada nije reagirala prije Uskrsa, došlo bi do blokade Agrokora", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a prozvao je Andreja Plenkovića, zatražio istražno povjerenstvo, kao i to da se premijer pojavi u Saboru. 

"Od hrvatskog naroda skriva se istina, a Vlada je sve znala. Agrokor ugrožava svako peto radno mjesto u Hrvatskoj. Zašto se ne bavimo time? Pozivam premijera da dođe u Sabor odgovoriti na pitanja o Agrokoru i da odgovori zašto se protivi saborskom povjerenstvu o Agrokoru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njega, govorila je Anka Mrak Taritaš koja je zamolila kolege da se imenuje istražno povjerenstvo koje će se odnositi na 2017. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo ne izgleda dobro i na kraju će cijenu platiti hrvatski proračun. Ovo vide i ljudi koji bi mogli ulagati u Hrvatsku, a tko će nakon ovoga ulagati?", upitala je i dodala kako se preko blogova građani zabavljaju, ali kako će ta zabava puno koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je potom preuzeo Ivan Pernar, koji je sve podsjetio na slučaj Roberta Ježića.

"Ježić je rekao vratit ću ako presuda Sanaderu bude pravomoćna. A što ako ne bude? Država po tome ništa ne poduzima. Zanima me zašto osoba koja ne provodi izravan nalog suda, koja laže, kako ona može biti zaštićeni svjedok? Mislim da bi DORH trebao dati status zaštićenog svjedoka Ivici Todoriću i reći mu da im kaže tko mu je omogućio da sve to radi", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorad Batinić iz HNS-a kaže da njegova stranka nije protiv povjerenstva, ali tvrdi kako postoje različiti motivi zašto se ova tema aktualizira.

"Pustimo DORH-u da odradi posao do kraja, što mi možemo, mi smo političko tijelo, nemojmo si uzimati ovlasti koje nemamo. Govori se je li izvješće frizirano ili ne, pa ja nisam kompetentan da to kažem. Naša je politička odgovornost da pustimo da se istraga dovrši", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo