'INSPEKCIJA ĆE IMATI POSLA' / Zakon o radu i neradna nedjelja unijeli nemir u Sabor; Peović: 'Ako ovo prođe, radnici će imati tisuće kuna manje plaće'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Među ostalim, potpunije se uređuje rad na izdvojenom mjestu rada, te dodatni rad za drugog poslodavca bez suglasnosti matičnog poslodavca

8.12.2022.
9:37
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskom saboru danas je počela rasprava o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR) te u prvom čitanju o prijedlogu izmjena Zakona o trgovini koje je predložila Vlada.

Konačnim prijedlogom izmjena ZOR-a, jasno se definira pojam plaće, sprječava neopravdano uzastopno sklapanje ugovora o radu na određeno, povećava satnica za rad nedjeljom i odustaje od mogućnosti da radnik odbije rad nedjeljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim, potpunije se uređuje rad na izdvojenom mjestu rada, te dodatni rad za drugog poslodavca bez suglasnosti matičnog poslodavca.

Predložene izmjene zakona o radu i o neradnoj nedjelji podijelile su u četvrtak saborsku većinu i opoziciju: prvi tvrde da će zakoni „znatno“ unaprijediti radno zakonodavstvo i poziciju radnika u trgovini, drugi pak da radnici nisu dobili zaštitu koju su trebali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP za ZOR kaže da je „lažni“ i da mu nije stalo da se poboljšaju uvjeti onima koji žive od svog rada. ZOR ne jača zaštitu i sigurnost radnika, radi upravo suprotno, kazala je Sabina Glasovac prozivajući vladajuće da odbijaju ograničiti primjenu ugovora na određeno, da zanemaruju činjenicu da radnici rade i noću, u smjenama, subotom i da taj rad ne žele dodatno platiti.

Image
PRVI DETALJI /

Novi Zakon o radu donosi bitne promjene: Božićnice, regres i jubilarne nagrade dobivat će samo članovi sindikata?

Image
PRVI DETALJI /

Novi Zakon o radu donosi bitne promjene: Božićnice, regres i jubilarne nagrade dobivat će samo članovi sindikata?

Peović: Radnici će 30 posto manju plaću u izvanrednim uvjetima

Lijepe riječi za izmjene ZOR-a ne nalazi ni Katarina Peović (RF) koja tvrdi da će, ako prođe ovakav ZOR, radnici imati 30 posto manju plaću u tzv. izvanrednim uvjetima. To znači, tisuće kuna plaća manje, znači da nećete moći plaćati kredite, da ćete četiri mjeseca raditi bez prekida, poručila je građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizirala je i što će Sabor objedinjeno raspraviti o izmjenama ZOR-a, radu nedjeljom i suzbijanju neprijavljenog rada. To, kazala je, ukazuje na malverzaciju i manipulaciju koju želi izvesti HDZ, a to je ne ukidanje rada nedjeljom, nego smanjivanje broja radnih nedjelja.

Iz HDZ-a odbacuju takve tvrdnje i naglašavaju kako ZOR dodatno propisuje 50 postotno povećanje plaćanja rada nedjeljom, uvodi načelo nedostupnosti radnika, s određenim ograničenjima, regulira ugovore na neodređeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miletić: Pozdravljam neradnu nedjelju, ali radnici su nedovoljno plaćeni

Dosadašnja norma, koju je u zakon stavila SDP-ova vlada bila je nepovoljna za radnike, dozvoljavala je da u roku od tri godine radnik može imati i 333 ugovora, a sada se ograničava na maksimalno tri ugovora na određeno, kazala je Majda Burić, ističući da će se znatno unaprijediti radno zakonodavstvo i poziciju radnika u trgovini.

Marin Miletić (Most) pozdravlja neradnu nedjelju, nedostupnost radnika nakon radnog vremena, ali i upozorava da su mnogi radnici nedovoljno plaćeni. Njih 52 tisuće ima minimalnu plaču, mnogi jedva spajaju kraj s krajem, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raukar Gamulin: Loša gluma je samo loša gluma

ZLB kaže da se između dvaju čitanja ZOR-a nisu poboljšali uvjeti za agencijski, platformski rad, za prava trudnica. To je zato što vladajućima radnici i njihova prava, ipak, nisu na prvom mjestu, tvrdi Urša Raukar Gamulin.

„Ta loša gluma da se drži ravnoteža poslodavaca i radnika je ipak samo loša gluma, radnici nisu dobili zaštitu koju su trebali“, tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavliček: Bit će puno posla za državni inspektorat

Miroslav Škoro ističe da Za pravednu Hrvatsku pozdravlja svaku promjenu za dobrobiti radnika i poduzetnika, ali se i pita gledamo li stvari vatrogasno i partikularno kako je naš običaj.

Koliko se stranaca uselilo u Hrvatsku u zadnjih godinu dana, upitao se i naveo kako su to vjerojatno ljudi za koje radimo predmetne zakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan Pavliček (HS) kaže da zakoni donose određene pomake, primjerice za rad nedjeljom, no i da ima stvari koje su mogle biti bolje, konkretno rad na određeno i agencijski rad. Bit će puno posla za državni inspektorat da se ne bi išlo na štetu najslabijih, a to su radnici, kazao je.

SDSS-ova Dragana Jeckov pohvalila je prednosti koje izmjene ZOR-a donose za sezonske radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo