uoči konačne verzije / Sabor danas nastavlja žestoku raspravu o 'lex šerifu'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Oporba zakon naziva poznatim imenom 'lex šerif', dok je ministar uprave Lovro Kuščević odbacio njihove optužbe, ustvrdivši kako izmjene trebaju pridonijeti većoj političkoj stabilnosti te boljoj suradnji predstavničkog i izvršnog tijela

29.11.2017.
8:13
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u srijedu bi trebao raspravljati o konačnoj verziji izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. 

Oporba je prije dva tjedna napala izmjene spomenutog zakona, iznoseći tvrdnje da će zbog predloženih izmjena lokalni čelnici postati nesmjenjivi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba zakon naziva poznatim imenom 'lex šerif', dok je ministar uprave Lovro Kuščević odbacio njihove optužbe, ustvrdivši kako izmjene trebaju pridonijeti većoj političkoj stabilnosti te boljoj suradnji predstavničkog i izvršnog tijela, kao i većoj ulozi građana u političkoj participaciji. 

Između dvaju čitanja, u zakonu su se 'dogodile' određene promjene, a najvažnija je da referendum za opoziv načelnika, gradonačelnika i župana sada može predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti samo na zahtjev 20 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je naime, odustala od određivanja vijećnićkih naknada i ostavila predstavničkim tijelima da sama to reguliraju. Propisala je i da čelnik tijela, koji je ponovno izabran nakon prijevremenih izbora, mora predložiti novi proračun u roku od 45 dana nakon izbora, a predstavničko tijelo ga zatim mora prihvatiti u idućih 45 dana.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo