SABOR ĆE OPET RASPRAVLJATI O AGROKORU: / Može li nova inicijativa oporbe spasiti istražno povjerenstvo od ukidanja?

Image
24.10.2017.
15:46
VOYO logo

Obzirom da je po osnivanju povjerenstva, Državno odvjetništvo pokrenulo istragu u slučaju Agrokora, u političkim krugovima kao i u stručnoj javnosti pokrenuta je rasprava o mogućem 'preklapanju' poslova povjerenstva i eventualnih sudskih postupaka te treba li u tom smislu povjerenstvo prestati s radom.

I dok su iz HDZ-a tumačili da rad toga tijela mora prestati kad Državno odvjetništvo donese pravomoćno rješenje o istrazi jer bi, tvrde, dvije paralelne istrage bile protuzakonite, oporba je stava kako to saborsko tijelo mora odraditi svoju zadaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Više nećemo imati dvije paralelne istrage'

U tom su smislu, među ostalim, predložili da se ograniči opseg rada povjerenstva u segmentu koji se odnosi na financijska izvješća Agrokora, a što je predmet istrage.

Mostovac NikolaGrmoja pojašnjavao je proteklih dana u medijima kako je na prvom sastanku povjerenstva dogovoreno da se odluka o njegovom osnivanju mora izmijeniti, obzirom da greškom u nju nije ušlo tko će biti potpredsjednik. "Zato sam pripremio prijedlog promjene te odluke u koji sam, osim toga da će potpredsjednik biti HDZ-ov MilijanBrkić, dodao i da se iz nje izbacuje dio o tome da će povjerenstvo istraživati kvalitetu financijskih izvještaja Agrokora, što je predmet kriminalističke istrage. Tako više ne bi bile dvije paralelne istrage", isticao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor pravobraniteljice za djecu

U dnevnom redu Hrvatskog sabora trebao bi se naći i izbor pravobranitelja za djecu. Nakon javnog poziva i saslušanja petero kandidata, Odbor za obitelj, mlade i sport Saboru predlaže da ga izabere između dviju pravnica Helence Pirnat Dragičević i TatjaneHoljevac.

Prema objavljenom planu rada, zastupnici će u srijedu raspraviti četiri točke, među njima i Izvješću pučke pravobraniteljice za prošlu godinu koje uz analizu i ocjenu stanja ljudskih prava i pojava diskriminacije, sadrži i 220 preporuka za uklanjanje sustavnih problema u raznim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće je nastalo na temelju informacija iz više izvora: rekordnog broja od 5433 predmeta, terenskog rada u više od 50 mjesta diljem zemlje, recentnih istraživanja te podataka više stotina dionika, uključujući nadležna tijela javne vlasti, organizacije civilnog društva, sindikate, sveučilišta, vjerske organizacije i mnoge druge.

Pred zastupnicima će se naći i Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te Prijedlog nacionalne strategije razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualnu, 5. sjednicu Sabor je započeo 15. rujna, a trebao bi ju završiti u petak, 27. listopada.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo