Poručili iz plive / S tržišta se povlači lijek koji olakšava disanje: Koriste ga asmatičari

Image
Foto: Shotterstock

Na hrvatskom tržištu nema drugih dostupnih lijekova istog sastava i načina primjene, no dostupan je lijek s istom djelatnom tvari (salbutamol) u drugom farmaceutskom obliku

20.3.2023.
20:43
Shotterstock
VOYO logo

Iz hrvatskih lijekarna povlači se lijek Salbutamol zbog sumnje na njegovu neispravnost.

"PLIVA Hrvatska d.o.o., u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, provodi preventivno povlačenje serija lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator zbog sumnje u neispravnost u kakvoći proizvoda. Preporučuje se da pacijenti lijek vrate u ljekarnu i obrate se svojem liječniku radi nastavka terapije", priopćili su iz PLIVA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek se inače koristi za olakšanje simpotima kao što su stezanje u prsima, piskanje pri disanju i kašlja, odnosno koriste ga osobe s astmom ili osobe s nekom drugom bolesti dišnog sustava.

Image
moguće nuspojave /

HALMED upozorio liječnike: 'Ovi lijekovi mogu uzrokovati infekcije pa i smrt'

Image
moguće nuspojave /

HALMED upozorio liječnike: 'Ovi lijekovi mogu uzrokovati infekcije pa i smrt'

"S tržišta se povlače sljedeće serije predmetnog lijeka: 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322", stoji u priopćenju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je moguća neispravnost u kakvoći primijećena samo u pojedinim pakiranjima PLIVA Hrvatska d.o.o. poziva sve pacijente koji koriste Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator da lijek prestanu koristiti zbog mjera opreza te da ga vrate u ljekarnu i obrate se svom liječniku radi prilagodbe daljnje terapije.

Na hrvatskom tržištu nema drugih dostupnih lijekova istog sastava i načina primjene, no dostupan je lijek s istom djelatnom tvari (salbutamol) u drugom farmaceutskom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerenost korištenja navedenog lijeka za svakog bolesnika treba procijeniti nadležni liječnik. Pacijenti koji su prethodno koristili ovaj lijek nemaju razloga za zabrinutost.

Od kada su spomenute serije proizvoda prisutne na hrvatskom tržištu nije bilo prigovora na kakvoću proizvoda, niti prijave neočekivanih događaja prilikom uzimanja lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da su pacijentima potrebne dodatne informacije vezane uz prilagodbu terapije, mogu konzultirati nadležnog liječnika ili ljekarnika. PLIVA radi na tome da u ljekarnama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator", stoji u priopćenju. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo