VAŽNO UPOZORENJE / S tržišta povlače voće zagađeno tvarima koje mogu izazvati rak, Hrvatska je jedna od ugroženih zemalja

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Dimetoat može prouzročiti rak, to je organofosforni insekticid koji uzrokuje oksidacijski stres i oštećuje mnoge organe, između ostalih i reproduktivne

9.10.2022.
10:10
Ivo Čagalj/Pixsell
VOYO logo

S tržišta se hitno povlače trešnje zbog prisutnosti zabranjenih pesticida dimetoata i ometoata, izvijestio je europski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, objavila je portal Danica. Dimetoat i ometoat otkriveni su u zamrznutim trešnjama na tržištu Belgije.

Trešnje su porijeklom iz Poljske, odakle su iz izvozili u Belgiju, Hrvatsku, Francusku i Nizozemsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VRAĆAJU NOVAC /

Zbog salmonele se povlači čitav niz napolitanki. Provjerite jeste ih kupili

Image
VRAĆAJU NOVAC /

Zbog salmonele se povlači čitav niz napolitanki. Provjerite jeste ih kupili

Rizik je ozbiljan, a tragovi pesticida otkriveni su u proizvodu prilikom službene kontrole na tržištu. Zemlja prijave je Belgija, ali je porijeklo voća Poljska, napominju u europskom centru za uzbunjivanje.

Donedavno široko rasprostranjen insekticid koristio se najviše u suzbijanju voćne mušice na maslinama, trešnjama i višnjama. Europska komisija donijela je mjeru kojom se zabranjuje produljenje odobrenja za aktivnu tvar dimetoat te se pesticid u EU posve izbacio iz upotrebe od listopada 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera se temeljila na zaključcima Europske agencije za sigurnost hrane, prema kojima nije moguće isključiti rizik koji proizlazi iz „izloženosti ostacima dimetoata, za kojeg se genotoksični potencijal ne može isključiti, i njegov glavni metabolit ometoat za kojeg je zaključeno da je in vivo mutagena supstanca.”

Neke znanstvene studije, provedene na području SAD-a, otkrile su da hrana tretirana dimetoatom može povećati rizik od karcinoma. Europska agencija za sigurnost hrane još je u travnju 2016. upozorila kako taj pesticid može biti štetan za ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dimetoat je organofosforni insekticid koji uzrokuje oksidacijski stres i oštećuje mnoge organe, između ostalih i reproduktivne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo