PREDSJEDNICA REAGIRALA: / 'Nisam rekla da su muslimani u strahu, pogreška je nastala zbog novinarskog kraćenja'

Image
Foto: AFP, DANIEL LEAL-OLIVAS

Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše,

12.9.2018.
15:58
AFP, DANIEL LEAL-OLIVAS
VOYO logo

Intervju koji je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala bečkom Kleine Zeitungu ne prestaju izazivati rekacije. Ured predsjednice RH reagirao je danas povodom njezine navodne izjave da su "hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu".

''Napominjemo da je u navedenom intervjuu predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu", rečeno je iz Ureda predsjednice za N1 televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLINDA ZA KLEINE ZEITUNG: /

'Tko bi u Jugoslaviji rekao da je Hrvat, prijetio bi mu zatvor'

Image
KOLINDA ZA KLEINE ZEITUNG: /

'Tko bi u Jugoslaviji rekao da je Hrvat, prijetio bi mu zatvor'

Stav predsjednice sukladan stavu zagrebačkog muftije

''Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo. Upravo Predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu.

Stav predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, 12. rujna 2018.
", poručili su s Pantovčaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nesporazuma došlo zbog kraćenja odgovora

Iz Ureda predsjednice ističu da ona i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj održavaju redoviti dijalog.

"Napominjemo da je u navedenom intervjuu predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su "hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu. Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice", rečeno je u Uredu predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je točno glasila predsjedničina izjava

Inače, televizije novinar N1 Hrvoje Krešić, koji tečno govori njemački jezik, objavio je na Facebooku prijevod odgovora predsjednice Grabar-Kitarović koji je izazvao pomutnju.

"Naši hrvatski muslimani su u velikom strahu. Boje se za vlastitu uklopljenost u društvo, brinu se da će postati segregirani, a da će to izazvati pojedinci koji nam dolaze pod lažnim pretpostavkama, a zapravo kako bi promovirali radikalne ideje", glasio je njezin odgovor objavljen u Kleine Zeitungu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo