NE ŽELE IH SLUŠATI / S Cresa, iz Koprivnice, Trogira... Pomoćnici u nastavi prosvjedovali pred prozorom premijera Plenkovića. Najavljuju i štrajk

I dok je jedne prosvjede uspio ugasiti, premijeru su pod prozor stigli nezadovoljni pomoćnici u nastavi.

26.4.2022.
18:45
VOYO logo

Za oko 2 tisuće kuna na mjesec pomažu djeci s poteškoćama, a da bi nastavili, došli su po pomoć za sebe.

"Oni su djeca s posebnim potrebama i na njihova stanja mijenjati osobu za koju se vežu toliko često jer ta osoba nema uvjete za rad, neadekvatno je plaćena, podcijenjena, nije dobro za djecu", kaže pomoćnica u nastavi s Cresa, Natalija Marelić Tumaliuan.

"Da imamo veću plaću, siguran posao, da nas preko ljeta ne isključuju, da ne idemo na biro", smatra Lucija Knor, pomoćnica u nastavi iz Koprivnice. 

Image
'ZAPOSLENICI DRUGOG REDA' /

Pomoćnici u nastavi sutra prosvjeduju u Zagrebu, traže ista prava kao profesori: 'Gotovo žive u školi, a nisu zaposlenici'

Image
'ZAPOSLENICI DRUGOG REDA' /

Pomoćnici u nastavi sutra prosvjeduju u Zagrebu, traže ista prava kao profesori: 'Gotovo žive u školi, a nisu zaposlenici'

Ne mogu biti zaposleni na neodređeno, njihovi ugovori prestaju kada završi nastavna godina. Plaćeni su 25 kuna po satu, a nekad i manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramota me reći, ali ja kao da volontiram. Dok platim gorivo, sebi marendu, za dvije i pol tisuće kuna računajte koliko ostane za život", tvrdi pomoćnica u nastavi iz Trogira, Zorica Radić.

"Da se naša plaća podigne za 50 posto i dalje je ispod prosjeka, da se digne za 100 posto i dalje je za 100 kuna ispod učiteljske plaće", tvrdi Danica Salvaro, pomoćnica u nastavi iz Rijeke. 

Bez njih djeca s poteškoćama ne bi mogla biti uključena u nastavu, pa uključeni u obrazovni sustav žele biti i oni. Njihov status nije se promijenio 15 godina, više ne žele čekati.

"Ako u skorije vrijeme ne dođe do pomaka po pitanju jednakosti, imali smo dva prosvjeda, tada idemo u štrajk. Pitamo ih mogu li bez nas i tko će nas zamijeniti", pita se predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Pun-Hr, Iva Tadić.

Podršku su im došli dati roditelji i djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ovi ljudi odustanu tko će biti podrška našoj djeci. Tko? -Ministri, državni tajnici, savjetnici, državni službenici ili saborski zastupnici", objašnjava Suzana Rešetar, dopredsjednica Udruge Sjena. 

"Bez njih mi ne možemo ništa tražiti u školi, oni su zakinuti u svemu, jedva tko to hoće raditi jer plaće su nikakve, prava nikakva. Ja volim Marka, da voli Marka", kažu Celija i Lana Saraf iz Zagreba. 

"Ona mi jako puno znači u svim predmetima, da nema moje asistentice ja bih pao razred, ma sve razrede", tvrdi Teo Popić iz Zagreba. 

Koeficijenti, puno radno vrijeme, prijava na neodređeno - od borbe za svoja prava neće odustati, svojih 13 zahtjeva predali su Vladi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo