bivši multimilijarder? / Rustem pronašao Ibrahimovo blago!

Image
Foto: RTL

Prateći aukciju Ibrahimovog naslijeđa i vrijedne imovine na glavnoj tržnici, Rustem-aga otkrije da je Hatidže otkupila svu Ibrahimovu imovinu, te obavijesti sultaniju Hurem kako je uvjeren da je napokon došao kraj sultanijama Hatidži i Šah!

17.9.2013.
13:41
RTL
VOYO logo

Rustem-aga je uvjeren da je došao kraj sultanijama Hatidži i Šahuban jer je pronašao Ibrahimovo blago! Iako ga nitko još nije vidio svojim očima, Rustem je uvjeren da Hatidže skriva sve to zlato i vrijedne umjetnine u podrumu svoje palače. Čeka li Hurem slatka osveta? Doznat ćemo u večerašnjoj epizodi „Sulejmana Veličanstvenog“ u 21:20 sati na RTL Televiziji!

Prateći aukciju Ibrahimovog naslijeđa i vrijedne imovine na glavnoj tržnici, Rustem-aga otkrije da je Hatidže ponovno otkupila svu Ibrahimovu imovinu te obavijesti sultaniju Hurem kako je uvjeren da je napokon došao kraj sultanijama Hatidži i Šah! Znajući da bi Hatidže još iste noći mogla premjestiti Ibrahimovo 'blago' na nepoznatu lokaciju, Hurem predloži Sulejmanu da čim prije posjeti sestru. Taj će posjet biti poguban za Hatidže koja svim silama želi sačuvati bogatstvo nikad prežaljenog supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, koliko je Ibrahim-paša uistinu bio bogat? Prema zapisnicima brojnih povjesničara 16. stoljeća, Ibrahim-paši se na teret stavljalo da je bio korumpiran i da je uzimao novac od Austrije i Francuske, kao i da je u dosluhu sa sultanovim sinom Mustafom htio njega postaviti na tron i vladati umjesto njega… Stoga ne čudi što su, nakon Ibrahim-pašinog iznenađujućeg smaknuća, poreznici zaplijenili njegovo velebno imanje u korist države. Tog je dana u službene dokumente bilo popisano „815 seoskih dobara i kuća, 476 vodenica, 2.000 dukata, 32 velika dijamanta, 5.000 bogato vezenih plašteva, 8.000 turbana, 1.100 kapa vezenih čistim zlatom, 2.000 pancir-košulja, 2.000 oklopa, 1.100 konjskih sedala optočenih zlatom i draguljima, 2.000 šljemova, 130 pari mamuza, 760 sablji, 1.000 kopalja, 800 zlatom okovanih i draguljima ukrašenih Kurana, 1.700 robova i robinja, 2.000 konja i 1.100 deva“. Prema procjenama suvremenih procjenitelja, Ibrahim je u ono doba bio multimilijarder i zasigurno drugi najimućniji čovjek u Carstvu, odmah nakon sultana Sulejmana.

Ponukana osvetom, Hurem predloži Sulejmanu da posjeti sestru, i to u trenutku selidbe Ibrahimovog blaga u drugu palaču. Sultan shvaća što se događa, no kako će kazniti sestru? Odgovor ćemo doznati u večerašnjoj epizodi „Sulejmana Veličanstvenog“ u 21:20 sati na RTL Televiziji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo