PITANJE OPSTANKA / Stručnjaci iz Rusije za RTL o Agrokoru: tvrde da si dajemo previše važnosti i kako je glavna briga Sberbanka kako da vrate novac

Zbog milijunskog duga Agrokor je trenutno jedan od najvećih problema Sberbanci

23.3.2017.
22:15
VOYO logo

Proteklih dana ne izlazi iz medijskog fokusa - Agrokor. Hoće li propasti? Spasit će ga Vlada? Platit će građani? Preuzimaju Rusi? Je li Moskvu uopće briga za nas pričali smo s ruskim ekonomistom, Valentinom Katasonovim.

"Nisam siguran da informacije u ruskim medijima odgovaraju onome što se događa u Hrvatskoj", tvrdi Katasonov. Naime, dok se kod nas spekuliralo o Mignitu, najvećem ruskom maloprodajnom lancu trgovina kao mogućem kupcu Agrokora, u ruskim medijima je ta informacija već bila opovrgnuta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih bio siguran da Sberbanka već ne razgovara s ruskim bankama, i formalno i neformalno, i da će vjerojatno naći nekog da preuzme Agrokor", objašnjava Katasonov. No, novi kupac teško da će uopće biti iz Rusije, kaže Danilo Lacmanović, financijski konzultant s ruskom adresom.  

"Recimo da su lanci htjeli prijaviti bilo kakav itneres već bi prijavili, naime bilo je kompanija u Sloveniji, bilo je u Srbiji,ja nisam vidio da je bilo nekog interesa ruskih kompanija da uđu na to tržište. Tako da ne vidim zašto bi ulazili na hrvatsko", objašnjava Lacmanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvećim vjerovnicima Sberbanci i Nestor banci, naime, nije interes preuzimanje Agorkora već novac, tvrdi Katasonov. "Čini mi se da je politička situacija na svjetskoj razini trenutno vrlo nestabilna. Sberbanka trenutno ima dovoljno "glavobolja" zbog situacije u Ukrajini. Ukrajina je svakako vrlo "vruće" mjesto na našoj mapi", objašnjava Katasonov.

Sberbanka je u većinskom vlasništvu Središnje banke Ruske federacije, kaže, koja je samostalna institiucija, u čije se poslovanje država ne bi smjela miješati. "Ako se bude vodila diskusija o budućnosti Agrokora to će zasigurno biti u Središnjoj banci, ne u Kremlju", smatra Katasonov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo tu neku težnju prema nonstop političkim konotacijama, da ne velim teorijama zavjere, ali Agrokor je uzeo dug od Sberbanke, ne obratno. Ja vjerujem da će oni tražiti soluciju kako da povrate svoj dug. Cijela strategija oko vraćanja svog duga to je glavna strategija za Sberbank", tvrdi Lacmanović.

Ako Todorićevi sastanci s Kinezima pridonesu bržem rješavanju duga, u Sberbanci mogu biti samo zadovoljni, zaključio je konzultant. No, uvjeren je da riješenj krize nije ni blizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo