RUSKI BIZNISMEN DOBIO ATRAKTIVNU VILU KOD DUBROVNIKA: /  Najavljuje da će ruševinu pretvoriti u ekskluzivno odmaralište

Image
Foto: screenshot / YouTube

Vila Aurora u Trstenom prema Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFR Jugoslavije pripada BiH,

23.10.2019.
11:33
screenshot / YouTube
VOYO logo

Zapušten, a iznimno atraktivan rezidencijalni objekt u Trstenom kod Dubrovnika, Vilu Aurora, Hrvatska je dala ruskom biznismenu Mihailu Šelkovu, odnosno njegovoj hrvatskoj tvrtki Renesansa. Za tu nekoć elitnu,a danas ruiniranu vilu i iznimno vrijedno ostvarenje hrvatske arhitekture koje je pod zaštitom UNESCO-a, Ministarstvo državne imovine i Šelkovljeva tvrtka potpisali su ugovor o zakupu na rok od 30 godina. Javni natječaj bio je raspisan potkraj lipnja, a Šelkov je dao najveću ponudu i pobijedio na natječaju te je obvezan u roku od tri godine osposobiti Auroru za ugostiteljsko-turističke djelatnosti, objavila je Slobodna Dalmacija.

No, Vila Aurora opterećena je neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, i to sa susjednom Bosnom i Hrecegovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VILA U KOJOJ SE SNIMALA 'IGRA PRIJESTOLJA' DANAS JE ZAPUŠTENA RUINA: /

'Postala je lak plijen svima koji su se htjeli okoristiti'

Image
VILA U KOJOJ SE SNIMALA 'IGRA PRIJESTOLJA' DANAS JE ZAPUŠTENA RUINA: /

'Postala je lak plijen svima koji su se htjeli okoristiti'

Sarajevo uputilo prosvjednu notu

Sarajevski Klix.ba piše kako Vila Aurora u Trstenom prema Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFR Jugoslavije pripada BiH, a prema Uredbi Republike Hrvatske iz 1991. godine zabranjeno je raspolaganje i opterećenje nad tim rezidencijalnim objektom. Međutim, Hrvatska je prošle godine, na poticaj tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića, usvojila Zakon o upravljanju državnom imovinom prema kojem se u zakup mogu dati i nekretnine na kojima je do sada postojala zabrana raspolaganja. Temeljem toga raspisan je natječaj, a Vila Aurora dodijeljena Šelkovu, ruskom poduzetniku poznatom po proizvodnji titana i tehnologijama koje se koriste u avionima Boeinga i Airbusa. Uz vilu Šelkovljeva tvrtka u najam dobiva i ogromno odmaralište na otočiću kod Dubrovnika, piše Slobodna Dalmacija.

Šelkov je, inače, 2006. godine proglašen počasnim građaninom Mljeta za doprinos ukupnoj kvaliteti življenja lokalne otočne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprkos prosvjednoj noti Predsjedništva BiH, sporni procesi u Hrvatskoj su nastavljeni. Projekt u Trstenom provodi se u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine.

Bakarić vilu poklonio partijskim kolegama iz BiH

"Ponosni smo što smo dobili priliku obnoviti i revitalizirati ove vrijedne lokalitete na dubrovačkom području te ih, nakon dugog niza godina, napokon staviti u funkciju turizma. Želja nam je dovesti ih u prvobitno stanje kakvo danas možemo vidjeti isključivo na starim fotografijama. Budući da je riječ o vrijednoj povijesnoj ostavštini, obnovi pristupamo s osobitom pažnjom, vodeći pritom brigu i o pripadajućem okolišu, upravo kako bi nakon obnove služile na ponos lokalnoj zajednici", kazala je za Slobodnu Dalmaciju Doroteja Ivanjko, direktorica tvrtke Renesansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da Vila Aurora i bivše odmaralište na Jakljanu zbog iznimnog položaja predstavljaju snažan potencijal u povećanju turističke ponude Dubrovnika, ali i cjelokupne turističke slike Hrvatske.

Svojedobno se spominjalo da je za Auroru, vilu s privatnom plažom, bazenom i okućnicom od 2000 četvornih metara, svojedobno bio zainteresiran slavni američki glumac hrvatskih korijena John Malkovich. Ta je vila još od vremena dubrovačkih plemića mijenjala vlasnike, a 1955. godine konfiscirala ju je komunistička vlast. Prema svjedočenjima tadašnjih partijskih dužnosnika, šef hrvatskih komunista Vladimir Bakarić darovao ju je Centralnom komitetu Saveza komunista BiH, a pravo korištenja vile 1976. godine prebačeno je na Izvršno vijeće Socijalističke Republike BiH, čiji je današnji faktički nasljednik Vijeće ministara BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj vili snimane su i neke scene svepopularne serije Igra prijestolja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo