RUKA RUKU MIJE? / Moćnik podržao unaprijeđenje suca koji je njegovoj supruzi dosudio 40.000 kuna za duševne boli

Image

Saborski zastupnik i član DSV Željko Lacković podržao je napredovanje suca Alena Goluba ne tražeći nikakvo izuzeće od toga jednako kao ni Golub.

12.3.2019.
13:52
VOYO logo

Sudac Alen Golub, javnosti poznat kao sudac koji je nepravomoćno dosudio najveću odštetu u povijesti Podravskog lista zbog duševnih boli od 40.000 kuna Sanji Lacković, supruzi saborskog zastupnika i nekoć gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića, 22. veljače na sjednici Državnog sudbenog vijeća napredovao je od suca Općinskog suda u Koprivnici u suca Županijskog suda u Bjelovaru.

Pri napredovanju dobio je i glas Željka Lackovića, koji je član Državnog sudbenog vijeća. Lacković nije pritom smatrao da se treba izuzeti zbog sukoba interesa, niti je to izuzeće tražio Golub, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Lacković o izboru Goluba u Županijski sud nije želio razgovarati. Tek je kratko poručio: "Tražite zapisnike pa ćete sve vidjeti". Pritom je sugerirao da s izborom i napredovanjem suca nije imao ništa.

Odgovor DSV-a

No, prema odgovoru Državnog sudbenog vijeća, postoje obligatorni razlozi za izuzeće člana Vijeća i prema članku 42. stavak 2 Zakona o DSV-u oni se odnose i na bračne, srodničke i skrbničke odnose. Stavak 4, piše Jutarnji list, odnosi se i na slučaj Lacković i Golub, jer prema tom članku, ako član Vijeća na kojeg se odnosi stavak 2 zna okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristranost o tome mora izvijestiti Vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnica DSV-a Dijana Rožić Frlan u svom je odgovoru Jutarnjem napisla kako član Državnog sudbenog vijeća Željko Lacković DSV "nije obavijestio da bi postojali razlozi za njegovo izuzeće, a niti je itko od kandidata tražio njegovo izuzeće". Rožić Frlan jednako tako navodi da slijedom toga DSV nije ni odlučivao o izuzećima. Istovremeno napominje da je izuzeće člana moguće jedino u odnosu na cjeloviti postupak natječaja, a ne samo u odnosu na pojedinog kandidata.

Slučaj Podravskog lista

Zbog bliskosti suca Goluba i Lackovića Podravski list je tražio da se sudac Golub izuzme od odlučivanja u njihovom slučaju, no taj je zahtjev odbijen. Podravskom listu potom je dosuđena kazna od 40.000 kuna, a glavni urednik Robert Mihaljević kazao je kako je "dosuđena odšteta pokazala zbog čega smo tražili izuzeće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golub je tvrdio kako postojanje okolnosti koje dovode u sumnju njegovu nepristranost Mihaljević na sudu nije konkretizirano. Naglasio je da je s Lackovićem u korektnim i kolegijalnim odnosima jer je on godinama obavljao odvjetničku dužnost na tom sudu, a ne zato što su im i obitelji prijateljski bliske.

Slučaj naknade štete obitelji Lacković nije, naravno, jedini koji je vodio sudac Golub. No, dok je, primjerice, policajcu koji je fizički napadnut kad je bio na dužnosti Golub dosudio odštetu države od 5660 ili sumještanki zbog pada na skliskom podu Konzuma 20.000 odštete, Sanji Lacković je za duševne boli dosudio 40.000 kuna odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo