IZNIMNA GODINA / Rujan nam je donio rekordne oborine, a Vakula upozorio da bi već sada mogao pasti prvi snijeg!

Image
Foto: Pixsell

U nedjelju ujutro moguć je i prvi mraz nakon ljeta

17.9.2022.
12:02
Pixsell
VOYO logo

Nakon već postignutih mjestimičnih rekordnih dnevnih količina oborine početkom rujna, primjerice u Crnom Lugu u NP Risnjak i u Pločama, u subotu su ponegdje izmjereni novi dnevni rekordi. U Crnom Lugu čak drugi ovog mjeseca, piše Zoran Vakula, meteorolog Hrvatske radiotelevizije.

Kaže u nastavku: "Prema još neslužbenim, od klimatologa DHMZ-a nepotvrđenim podacima, nova najveća dnevna količina oborine u rujnu od ove subote u Požegi je 54 mm ili litre po četvornome metru, u Kutini 92 litre, Ogulinu 122 litre, u Delnicama 141 litra, a u Crnom Lugu u NP Risnjak čak 192 litre! Kasnije detaljnije analize vjerojatno će otkriti još poneki rekord", piše Vakula i naglašava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
A LJETO JOŠ NIJE NI GOTOVO /

Samo dvjestotinjak kilometara od Zagreba pao snijeg!

Image
A LJETO JOŠ NIJE NI GOTOVO /

Samo dvjestotinjak kilometara od Zagreba pao snijeg!

"Pritom ove 122 litre u Ogulinu i 192 litre u Crnom Lugu nisu samo rujanski rekordi, nego i apsolutni, što, znači da od kad postoje svakodnevna mjerenja - u Ogulinu od 1949. godine te u Crnom Lugu od 2003. - nikada dnevna količina oborine nije bila tako velika kao u subotu ujutro."

U gorju moguć prvi snijeg, u nedjelju ujutro i prvi mraz nakon ljeta

I za subotu su prognostičari DHMZ-a objavili upozorenja za često obilnu kišu, pa ne treba iznenaditi ako se i u nedjelju ujutro izmjeri poneki novi rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valja podsjetiti i na upozorenja na subotnju ponegdje olujnu buru, čak i s orkanskim udarima, osobito na sjevernom Jadranu. Manje važno, ali nekima možda zanimljivo, kao dodatni dokaz dolaska hladnog zraka, u najvišem gorju, uglavnom Gorskog kotara i Like, može pasti i malo snijega.

I ne samo zanimljivo, nego nekima možda čak i štetno, nakon razvedravanja u noći na nedjelju, u gorskom području povećava se vjerojatnost za pri tlu slab mraz, također prvi u drugom dijelu ove još jedne već sada po mnogočemu iznimne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo