sada više Nema povrata / Postignut dogovor policija iz zemalja 'Balkanske rute': zajedničkom profilacijom do smanjenja priljeva

Nema povrata nakon današnjeg zagrebačkog dogovora o humanom koridoru - ali još uvijek nema ni odgovora ni jednog od šefova policije na pitanje što će učiniti ako izbjeglice koje neće biti propuštene kod Gevgelije masovno krenu preko polja, kao što se već i događalo

18.2.2016.
18:56
VOYO logo
  • Nakon mjeseci natezanja i soliranja, šefovi policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije u Zagrebu su dogovorili  organizirani prijevoz izbjeglica od Makedonije sve do Austrije. To konkretno znači da će policije u makedonskoj Gevgeliji zajedno raditi profilaciju.
  • Migranti će samo jednaput biti  fotografirani, uzimat će im se otisci te će im biti izdan obrazac.
  • Nakon što vlakom odu do Preševa u Srbiji, bit će obavljena kontrola obrasca izdanog u Makedoniji, a isto će se dogoditi kada autobusom stignu do Šida.
  • Na kratkom stajanju vlaka u Slavonskom Brodu opet će pokazati dokumente, kao i u slovenskoj Dobovi te na kraju  na krajnjem odredištu i austrijskom Spielfeldu. 

Kao i u Zagrebu prije dva tjedna, slični prizori migranata sinoć u Beogradu. Lutaju jer su kategorizirani kao ekonomski i nije im dopušteno dalje. 

"Ne znam što ću sad! Ne smijemo ni u Hrvatsku, ni u Mađarsku tako da ne znam kako ću izići iz Srbije", kazao nam je Ahmed, migrant iz Maroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo tih vraćanja iz Njemačke u Austriju, iz Austrije u Sloveniju, pa tako lančano prema jugu – od danas više ne bi trebalo biti. I to je, zasad, najveće postignuće zagrebačkog sporazuma koji su potpisali svi šefovi policije na ruti.

"Nama je cilj da što bezbolnije migranti prijelaze iz grčke prema austriji i da nema ovih famoznih povrata koji se sad događaju kojih ste i sami svjesni", poručio je ravnatelj policije Vlado Dominić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema povrata nakon današnjeg zagrebačkog dogovora o humanom koridoru - ali još uvijek nema ni odgovora ni jednog od šefova policije na pitanje što će učiniti ako izbjeglice koje neće biti propuštene kod Gevgelije masovno krenu preko polja, kao što se već i događalo.

"Nadam se da neće doći do takve situacije i cijeli ovaj sustav je postavljen da ne dođe do toga", kazao je ravnatelj makedonske policije Goranče Savovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo mi kao ravnatelji policija donositi odluke, mi ćemo obavijestit svoje nadređene i one će se sastata i donijet odluke šta ako se dogodi neki veći priljev odnosno incident na granici s Grčkom i Makedonijom", dodaje Dominić.

"I dalje ostaje slovenska vojska čuvati slovensku granicu, za svaki slučaj, ako se poveća klasični oblik ilegalnih ulazaka", smatra ravnatelj slovenske policije Marjan Fank.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

Migranti, Izbjeglice

(Foto: AP)

S novim koridorom i dalje se neće smjeti slati više od 2500 tisuće izbjeglica na dan, koliko od ovog tjedna maksimalno prima Auutrija - to zasad nije problem – ali s toplijim danima i većim priljevom – mogao bi brzo biti. Pa je i šef komisije – kritizirao Austrijance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Austrije, moram reći da mi njihova odluka nije draga i mi ćemo ispitati je li u skladu s europskim zakonodavstvom. Poslijepodne ću o tome imati prijateljsku raspravu s austrijskim kancelarom Wernerom Faymanom", izjavio je redsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Kritike prije današnjeg sastanka policijskih šefova stigle su i od desetak aktvista Inicijative Dobrodošli! Svima koji tvrde da nakon milijun pristiglih, u Europi više nema mjesta za izbjeglice – poručuju – ima još najmanje za toliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković iz Bruxellesa: 'Situacija je složena i o njoj vrlo otvoreno razgovaramo'

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković razgovarao je danas s novinarima u Bruxellesu gdje sudjeluje u radu sastanka na vrhu Europske unije sazvanog zbog migrantske krize i mogućnosti izlaska Velike Britanije iz EU.

Na upit o dogovoru policijskih čelnika zemalja na migrantskoj ruti koji se danas održao u Zagrebu, a koji tek treba biti verificiran, kazao je da će se o tome danas još dugo raspravljati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je komunicirati i koordinirati akcije, zajednički raditi. Uvjeren sam da smo kompaktni po tom pitanju, a u dogovore se uključila i Austrija. Situacija je složena, vidjet ćemo što će se događati u Turskoj i u Austriji. Bitno je da pravovremeno reagiramo i prilagodimo strategiju oko migranata", smatra premijer Orešković.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo