U SKLADU S ODLUKOM VLADE / RTL u Okoliju. Otkrivamo imamo li dovoljno plina za zimu. Direktor: 'Godina je slabija, popunjenost 60 posto'

Pojašnjava i kako se podzemno skladište nalazi dva kilometra ispod zemlje, porozna je to stijena sa sitnim rupicama u koje su utiskiva plin

9.8.2022.
19:47
VOYO logo

Direktor tehnološkog upravljanja skladišta podzemnog plina Okoli, Lasle Farkaš Višontaija gostovao je u RTL-u Danas s Goranom Latkovićem pa otkrio koliko plina imamo i je li to dovoljno za zimu.

Kaže kako je popunjenost skladišta na 60 posto, a temeljem dinamike utiskivanja, do kraja sezone utiskivanja, skladišta će biti popunjeno sukladno odluci Vlade, navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je bio da do studenog bude na 80 posto, a direktor kaže da postoji mogućnost da to popune ranije. "Temeljem odluke Vlade da na 60 posto ranog volumena raspolaže krizni tim, ostali korisnici koji čine 40 posto, mnogi već sada zadovoljavaju zatražene postotke, a ako slijedimo ovaj tempo bit ćemo i prije vremena zapunjeni", navodi.

Objasnio je potom i koliko traje proces punjenja. Kaže kako se ne može popuniti preko noći, a sada smo na 60 posto resursa, a počeli su punjenje intenzivno pred kraj 6 mjeseca. "Bio je slabiji tempo, ovo je netipična godina zbog situacije i odluke kriznog tima, na početku je u usporedbi na prošlu godinu, a usporedbe se ne mogu raditi, ove godine bilo je slabije", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava i kako se podzemno skladište nalazi dva kilometra ispod zemlje, porozna je to stijena sa sitnim rupicama u koje su utiskiva plin. Onda se površinskim tehnologijama, uz pomoć podzemnih cjevovoda dovodi plin u skladište. Ono je pak 4,5 km dugo, 2-3 km široko, duboko 80 metara. Pod tlakom, do 190 bara utiskiva se i skladišti plin u tim porama, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo