hoće li ih uskoro ukinuti? / RTL-ov reporter odlučio posjetiti Senj: Evo koliko puta i gdje je morao pokazati propusnicu

Sad su barikade samo na županijskim granicama, kome i zašto služe i dokle?

8.5.2020.
9:13
VOYO logo

Senj je moja današnja lokacija. Da dođem do njega, moram proći tri županije. Uz mene je moja e-Propusnica i baš me zanima koliko puta ću je morati pokazati.

Brzo stižemo do Lučkog. Policijska kontrola je ovdje, ali samo prolazimo i mi i nekoliko automobila ispred nas. Možda zato jer svi imamo zagrebačke registracije. Eto nas na autocesti. Napuštamo Zagrebačku i ulazimo u Karlovačku županiju. Nakratko se skidamo s autoceste i nakon par minuta ponovno priključujemo. Kontrola je tu, ali nitko nas ništa ne pita.

Propusnica mi zasad nije trebala. Ali, do Senja je još dug put. Do njega vodi poluprazna autocesta. Nakon tunela Mala Kapela debelo smo zagazili i u treću, Ličko- senjsku županiju. Kod Žute Lokve skidamo se s autoceste. Nešto dalje od naplatnih kućica stoji još jedna policijska kontrola, ali opet samo prolazimo pored nje. Doduše, imali smo auto s oznaka RTL-a pa je i to možda pomoglo. Ali, sjetimo se samo prvih dana i tjedana kad su propusnice uvedene. Nije bilo šanse proći bez kontrole. Danas je revnost naočigled slabija, no propusnice nam i dalje kroje život. Osobito Boži iz Vratnika. Od jutra sve do 13.45 nije prodao nijednu jedinu teglu meda i nijedan kolut sira.

Na kratko stajemo na Vratniku jer ne smijemo propustiti prvi ovogodišnji pogled na more koji u ova vremena mnogo znači. Već mi ovaj hladni vjetar daje naslutiti kako sam doista blizu Senja. Tog predivnog gradića do kojega iz Zagreba stvarno nema previše vožnje. Međutim, nikad mi se kao dosad nije činio tako dalekim i tako nedokučivim. Jer samo zbog posla kojeg radim ja smijem do njega, dok milijuni drugih ne smiju. Trenutačno u zemlji zbog poslovnih i privatnih razloga vrijedi oko 290 tisuća propusnica. Četrnaest sati znači da je vrijeme za pauzu za vijesti iz Stožera. Zanima me koji uvjeti moraju biti ispunjeni da se propusnice potpuno ukinu.

''To bi značilo nastavak ovog povoljnog trenda i ovisno o tome mi ćemo donijeti odgovorajuću odluku koja može ići i prema potpunom ukidanju'', kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar kaže, 11. svibnja će se znati više o tome kad će ljudi napokon moći slobodno na more u vrijeme kad je litra benzina samo 7,80 kuna. Iz Ministarstva prometa potvrdili su nam i kako neće doći do sezonskog povećanja cijene cestarine za 10 posto. Odlazak na more nikad nije bio jeftiniji. A mi smo praznjikavim cestama brzo stigli do isto tako praznjikavog Senja koji je inače u svibnju vrvio životom. Sad gosti iz drugih županija ne mogu do njih, a ne mogu ni Senjani u goste.

Nadam se da ćemo uskoro svi moći barem putovati svojom zemljom. Za kraj priče vas Jera Barbiani Hrdalo pjesmom poziva da, jednom kad barijere konačno padnu, svratite baš u njen voljeni grad u kojem se bura rađa.

''Nisam znala ča je ljubav, nisam znala ča su jadi. Da li ćeš u Senj da mi dođeš, ja živim u nadi. Da li ćeš u Senj da mi dođeš, ja živim u nadi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo