SVE BLIŽE RJEŠENJU / RTL neslužbeno doznaje: Hrvatska je spremna poslušati Junckera i priznati veći dio arbitražnog rješenja - ali, kroz bilateralni dogovor

Iz Vlade ne odgovaraju na naše upite, ali čini se da nema boljeg od arbitražnog rješenja. Hrvatska će tražiti jedino bolji položaj za ribare

9.1.2018.
18:36
VOYO logo

Hrvatska bi ipak mogla pristati na primjenu većeg dijela arbitražne odluke oko granice sa Slovenijom! Nakon što je šef Europske komisije nedovosmisleno poručio da je 'arbitražna odluka tu i da se mora nekako primijeniti', iz Vlade ne odgovaraju na naše upite, ali čini se da nema boljeg od arbitražnog rješenja. Hrvatska će tražiti jedino bolji položaj za ribare.

Šef Europske komisije uspio je ušutkati hrvatsku diplomaciju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade ne komentiraju njegov poziv da se primjeni arbitražna odluka, ali RTL neslužbeno doznaje: Hrvatska je spremna poslušati Junckera i priznati veći dio arbitražnog rješenja - ali, kroz bilateralni dogovor.

"Nakon što sam pažljivo iščitao arbitražnu odluku shvaćam da nema tako puno razlika između hrvatskog i slovenskog stava kako se predstavlja. Arbitražna odluka je tu, moramo ju implementirati na najbolji mogući način", rekao je Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski mediji otkrivaju da će Juncker uskoro u Bruxelles pozvati Plenkovića i Cerara upravo kako bi se dogovorili oko primjerene arbitraže.

Oporba u međuvremenu od Vlade traži detaljnu analizu: što točno Hrvatska gubi, a što dobiva ako primjeni arbitražnu odluku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smiju to gurati pod tepih, moraju se uhvatiti posla, ne smiju se nadati da će se problem sam riješiti. Ako se dovoljno dugo ne čini ništa problem se sigurno neće riješiti, a u ovom slučaju može eskalirati", jasno će predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Slovenska oporba pak traži oprez i pauzu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je vrijeme za time out, da se razmisli, da vidimo gdje su te točke u arbitražnom sporazumu koje Sloveniji daju bolju poziciju. Upozorili smo slovensku vladu da iskoristi manevarski prostor koji ima", kaže Janez Janša.

Ako Hrvatska pristane na primjenu odluke arbitražnog suda, prema kojoj je veći dio Savudrijske vale u slovenskom teritoriju, Vlada će - doznajemo - tražiti ustupke za istarske ribare. U tom slučaju, već postoji pravilo ponašanja ribara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo bi do mogućnosti primjene SOPS-a gdje stoji da 25 ribarica iz RH može dnevno u vodama Slovenije ribariti i tako recipročno ribari iz Sloevenije u Hrvatskoj", ističe Danilo Latin, ribar iz Savudrije.

Latinu se ne sviđa ideja promjene granice na moru i podsjeća - Sabor je odbacio arbitražu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to kapitulacija Hrvatske. Našla je snage i motiva da se brani u ratu, a ne zna u miru. Više smo sposobni vojno nego diplomatski", jasno će Latin.

Premda i sam Juncker kaže da razlika u stavu Hrvatske i Slovenije nema puno, do konačnog dogovora neće biti lako doći. Čak ni ako se dokaže da većina arbitražne odluke ide u korist Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo