ŠEST NAJBOLJIH / RTL na turniru gejmera koji osvajaju 35 tisuća kuna i love Kopenhagen

Kažu kako je potrebno uložiti puno vremena u treninge, a neki to ne stižu. Ipak redom 20-godišnjaci zarađuju na regionalnim i međunarodnim turnirima

30.10.2022.
20:30
VOYO logo

I igranje video igara je sport, jer svakodnevno treniranje, osim za tastaturom, uključuje i kondicijske pripreme. U Petrčanima kraj Zadra traje Red Bullov turnir čiji pobjednici idu u lov na svjetsku titulu. A ona donosi i visoke novčane nagrade.

Miš, tastatura I slušalice rekviziti su u e-sportu i na Red Bull Flick Counter-Strike turniru na kojem se virtualno natjecalo 40 timova, a onda je šest najboljih došlo na finale u Petrčane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solinjanin Zvonimir Roso kaže: "Ovo je u principu dva na dva mode koji nije uobičajen za ovu igricu i zato je zabavno jer dinamičnije je puno nego inače što se igra pet na pet".

Zbog obaveza, kaže, ne stigne trenirati, tek sat-dva dnevno, ali ima i onih koji za tipkovnicom provedu gotovo puno radno vrijeme. Za to moraju odrađivati i kondicijske treninge. Redom 20-godišnjaci zarađuju na regionalnim i međunarodnim turnirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrijel Šego, Brođanin navodi: "Kao klinac sam igrao igrice i svidjelo mi se, došao sam do nekog nivoa gdje sam vidio da može biti još bolje, da ide u profesionalnom smjeru".

Upitan što mu kažu roditelji te shvaćaju li to ozbiljno ističe: "Nije im se svidjelo na početku, pogotovo mami, ali kad sam pokazao da se od toga može zaraditi neki novac, sad imam ful podršku od njih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VJERNO PRIKAZUJE DOGAĐAJE /

Gejmeri i branitelji izrađuju video igru 'Bitka za Vukovar': 'Neće biti sve samo pucačina'

Image
VJERNO PRIKAZUJE DOGAĐAJE /

Gejmeri i branitelji izrađuju video igru 'Bitka za Vukovar': 'Neće biti sve samo pucačina'

On i njegov kolega, 22-godišnji student ekonomije, zajedno su odigrali čak 8 tisuća pagova, odnosno mečeva, I tako proveli u natjecanjima i treningu više od 10 tisuća sati

"Igramo zajedno već duže vrijeme. Znamo nekada igrati i po 6-7 sati na dan, zajedno vježbamo. Ovo je malo drugačiji format u usporedbi s onim u kojem se inače igra ova igrica, pa smo se zato i ovdje morali pripremati za nove mape, za ovakvu vrstu turnira", kaže Marko Mijatović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovaj turnir je jedini ovakve vrste u Hrvatskoj i održava se treću godinu zaredom. Nagradni fond mu je 35 tisuća kuna i ima profesionalne komentatore i online prijenos uživo.

Toni Jurić, sportski komentator pojašnjava: "Imamo dva komentatora. Jedan koji je takozvani play by play, što znači da prati svaku akciju iz trenutka u trenutak, dok drugi bi trebao u pravilu pratiti te analitičke stvari koje bi trebao istaknuti, te male detalje koje možda prosječni gledatelj ne uoči".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finalisti iz Hrvatske krajem mjeseca idu u Kopenhagen na najveći svjetski turnir s nagradnim fondom od čak pola milijuna eura za koji će se boriti najbolji takozvani kanteri na svijetu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo