RUGVICA / RTL na mjestu gdje će 'niknuti' novi Imunološki: 'Htjeli smo već i dići ruke od svega'

Problem je riješen kada je općina Rugvica darovala zemljište u svojoj poslovnoj zoni

18.6.2022.
21:00
VOYO logo

Nakon 30 godina propadanja kreće oživljavanje Imunološkog zavoda. Konačno je postignuto rješenje i zavod se seli u poslovnu zonu Rugvica. Ministar Beroš objavio je kako je općina Rugvica darovala zemljište od 70 000 kvadrata. No, obećanja oko imunološkog je bilo i ranije pa se mnogi pitaju hoće li se ovog puta doista provesti u djelo.

Imunološki Zavod umjesto u Brezju uskoro će biti na novoj adresi, u poslovnoj zoni Rugvica. Kad se izgradi imat će tvornicu bioloških lijekova, a protezat će se na 70 000 kvadrata. Danas je ovo obična oranica na kojoj se mogu vidjeti traktori, no za godinu ili dvije će početi radovi i niknut će novi imunološki zavod na kojem će se najviše proizvoditi zmijski protuootrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Ministar Vili Beroš se sam pohvalio ovim projektom. Tvrdi da nema sumnje u njegovu realizaciju. "Sve što vam obećajem nije prazno obećanje, doista se svojski trudimo da revitaliziramo imunološki", istaknuo je pa dodao: "Nakon problema koje smo imali, pravne naravi na zemljištu u Brezju, odlučili smo promijeniti lokaciju. Bilo je nekoliko opcija, odabrana je prema mišljenju struke, najbolja".

Image
NAPOKON SE POKRENULO /

RTL.hr doznaje: Imunološki zavod dobio zemljište za novu tvornicu u Rugvici! Prva proizvodnja bit će za 4 godine

Image
NAPOKON SE POKRENULO /

RTL.hr doznaje: Imunološki zavod dobio zemljište za novu tvornicu u Rugvici! Prva proizvodnja bit će za 4 godine

Da sve kreće u pravom smjeru uvjerava i ravnatelj Imunološkog Zavoda, Vedran Čardžić. Ova je institucija za Hrvatsku od strateškog značaja. No, objašnjava, put nije bio nimalo lak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sad više ne vidim način kako bi se to moglo zaustaviti. Mi smo doduše pričali u više navrata kreće ovo, kreće ono. To je mjesecima trajalo. Prošle godine u 9. mjesecu smo bili čak i na mjestu u Brezju gdje je trebalo biti rađeno, međutim uvijek vam je nešto bilo. Mi smo, iskreno rečeno htjeli već i ruke dići od svega", rekao je.

Problem je riješen kada je općina Rugvica darovala zemljište u svojoj poslovnoj zoni. Načelnik općine Rugvica, Mato Čičak govori: "Mogli smo ovu lokaciju i prodati, ali smatrali smo da je ovo jedna prava stvar, da se jedna tako velika institucija kao što je Imunološki Zavod smjesti u našoj maloj općini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim zmijskog protuootrova koji je turističkoj zemlji poput Hrvatske sve potrebniji, Imunološki će zavod proizvoditi virusna cjepiva protiv ospice i rubeole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo