RTL Direkt ekskluzivno / Tko su ljudi koji će u Banskoj sobi idućih mjeseci zamijeniti ministre?

Provjerili smo kako teče rekonstrukcija Vlade i kako će nakon toga izgledati

19.7.2018.
22:44
VOYO logo

U dvorani Ban Jelačić, gdje se inače održavaju sjednice Vlade na mjesta premijera i ministara sutra dolaze moleri, stolari i restauratori i ostaju ondje do kraja godine pa i duže. Sjednice Vlade više nikad neće biti iste, barem što se ambijenta u kojima se održavaju tiče - nakon godina odgoda ide se u temeljitu rekonstrukciju prostorije u kojoj su donošene sve najvažnije odluke posljednjih deset hrvatskih Vlada.

Više od četiri milijuna vrijedni radovi službeno kreću sutra. Tako smo s predstojnikom premijerova Ureda prošetali po nikad praznijoj dvorani i dodirivali dva unikatna lustera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje će doći novi namještaj, doći će cijela nova tapiserija, sve štokature će biti potpuno obnovljene i naravno cijela elektronika. Danas suvremena tehnologija 2018. s 1995. nije baš usporediva", kazao nam je predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka-Petešić.

Tu je ujedno zaštićeni spomenik kulture nulte kategorije, kao i cijeli Vladin kompleks na Markovu trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvorana je do '92. bila radna soba predsjednika Franje Tuđmana, koji se nakon napada JNA na Banske Dvore sklonio na Pantovčak. Od '95., krajem mandata premijera Nikice Valentića, dvorana se koristi samo za sjednice Vlade. I bome se u ovoj sobi svašta događalo. Vlada Ivice Račana tu je zemlju uvodila u parlamentarni sustav, sjednice je u njoj vodio i Ivo Sanader i njegova nasljednica Jadranka Kosor. Ispred istih tapeta gledali smo Zorana Milanovića, kratko i Tima Oreškovića, pa i plišanog medvjedića, a aktualni premijer u toj je dvorani imao pamtljive epizode.

A prije uzbudljivih nastavaka, slijedi potpuni makeover.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od rozeta, štukatura, lustera, svijećnjaka, sve će kompletno biti restaurirano, tapiserija će se skinuti i zamijeniti, a isto tako, parket će doći posve novi jer ovaj, vjerujte mi, dosta škripi. Svi će se radovi odvijati pod kontrolom Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture, i to po posebnom režimu.

"S obzirom na blizinu ostalih ureda i Ureda premijera, tako da kad god su radni sastanci ili službene delegacije radovi se jednostavno moraju obustaviti, tako da tu ima i noćnog rada i rada vikendom. Ono što isto tako usložnjava cijeli postupak je kompleksnost i dugotrajnost restauratorskih radova", nadodaje Frka-Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ministri će i dalje na sjednice dolaziti na isti ulaz i na isti kat.

Dok su u matičnoj dvorani električari, soboslikari, parketari i svi ostali radnici, Vlada će održavati sjednice u svečanoj dvorani, a premijer će ih voditi iz ovoga stolca. Kad svi radovi završe, tamo negdje u proljeće iduće godine, kada se ponovno upale kamere koje snimaju Vladine sjednice, snimat će prostoriju u posve novom, modernijem ruhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo