DOSTUPNO I GRAĐANIMA / RTL Danas u Državnom arhivu kojem su predani dosjei jugoslavenske tajne službe

U Hrvatski državni arhiv stigli su dugoočekivani dosjei bivše republičke Službe državne sigurnosti za razdoblje od 1937. do 1990. Nakon detaljne obrade dostavila ih je Sigurnosno obavještajna agencija. 134 metra dokumentacije sada je dostupno i građanima

10.10.2015.
18:51
VOYO logo

Boris Suljagić glavni je čuvar tajni u Hrvatskom državnom arhivu. Dokumenti NDH, UDBE, OZNE, Službe državne sigurnosti - sve je tu. Uvid u osobne dosjee koji su nastajali godinama je moguć, ali samo onima koji su u njima.

"Mogu navratiti u Arhiv u korisničku službu. Ispune zahtjev u kojem navedu osnovne podatke. I onda se vidi da li taj dosje koji se odnosi na njih uopće postoji i onda ga mogu ovdje gledati", rekao je Suljagić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja je u arhiv stigla zbirka dosjea Službe državne sigurnosti od 1937. do 1990. Dostavila ih je SOA nakon višegodišnjeg obrađivanja.

Ova zgrada ima čak šest dodatnih spremišnih nivoa na kojima se čuvaju dokumenti. Među njima je više od 67 tisuća osobnih dosjea građana koje je napravila Služba državne sigurnosti. Ako ste među njima, možete doći ovdje i pregedavati svoje dosjee na mikrofilmovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosjei bivšeg SDS-a nalaze se na 134 metra dokumentacije. Osim osobnih dosjea, Služba državne sigurnosti ima puno dokumenata o organizacijama koje je pratila poput Katoličke crkve, Pravoslavne crkve, Hrvatske seljačke stranke, ali i masoni su proučavani. 

Ako vas ne zanimaju dosjei Arhiv nudi turu po njegovim misterioznim hodnicima. Možete uz stručno vodstvo obići zgradu i posjetiti laboratorij za konzervaciju i reaturaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajne i dalje čekaju da budu otkrivene. Arhiv ih barem ima dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo