'ne razmišljamo kako bi bilo da je drukčije' / RTL će emitirati u subotu informativni program po prvi put s prijevodom na znakovni jezik

'Međunarodni dan znakovnih jezika učinio nam se izvrsnom prilikom da osvijestimo društvo upravo o tome jer u Hrvatskoj živi više od 13 tisuća gluhih i nagluhih osoba', izjavila je glavna urednica informativnog programa RTL-a Željka Marijanović

22.9.2023.
11:07
VOYO logo

U subotu, 23. rujna, obilježava se Međunarodni dan znakovnih jezika. Tim povodom Informativni program RTL-a emitirat će se, prvi put, s prijevodom na znakovni jezik.

RTL Danas u 16.30 i 19 sati prevodit će se znakovnim jezikom kako bi gluhe i nagluhe osobe mogle pratiti sadržaj informativnih emisija. Dio središnje informativne emisije bit će posvećen zajednici gluhih i nagluhih osoba te njihovu uključivanju u društveni život. RTL Danas će tako u subotu prevoditi Nives Gotovac, Dorijana Kavčić i Marija Šojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi neprestano komuniciramo, svima nam je to normalno i ne razmišljamo kako bi bilo da je drukčije. No, za gluhe i nagluhe osobe ni te obične svakodnevne komunikacije ne bi bilo bez znakovnog jezika. Međunarodni dan znakovnih jezika učinio nam se izvrsnom prilikom da osvijestimo društvo upravo o tome jer u Hrvatskoj živi više od 13 tisuća gluhih i nagluhih osoba", izjavila je glavna urednica informativnog programa RTL-a Željka Marijanović.

Koliko ljudi ima problema sa sluhom?

Prema Svjetskoj federaciji gluhih, u svijetu živi oko 72 milijuna gluhih osoba. Prema podacima Registra osoba s invaliditetom, u RH je više od 13 tisuća osoba s težim razmjerima gubitka sluha. Danas osobe s oštećenjem sluha koriste više od 300 različitih znakovnih jezika. Znakovni su jezici punopravni jezici, strukturno različiti od govornog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gluhe osobe su, na žalost uobičajeno marginalizirana populacija, suočavaju se sa zaprekama pri korištenju znakovnih jezika.

Hrvatski sabor je priznao hrvatski znakovni jezik 10. srpnja 2015. Zakonom o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih osoba u Republici Hrvatskoj. Iako zakonski priznat, potrebna je stalna popularizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti hrvatskog znakovnog jezika za zajednicu gluhih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom prepoznaje i potiče uporabu znakovnih jezika. Generalna skupština UN-a je 23. rujna proglasila Međunarodnim danom znakovnih jezika kako bi se podigla svijest o važnosti znakovnog jezika u punoj realizaciji ljudskih prava gluhih osoba.

POGLEDAJTE VIDEO: Direkt istražuje: kako je glavni grad Slovenije preživio izgradnju pješačkih zona u centru grada:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo