EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE / RTL anketa: Jug Hrvatske ostaje HDZ-ova utvrda, 70 posto Most-ovih birača zaziva nove izbore!

Nastavljamo s objavom anketa RTL-a koje je Promocija plus provela za našu televiziju i Jutarnji list. Donosimo rezultate za X. izbornu jedinicu

2.6.2016.
18:45
VOYO logo

Za X. izbornu jedinicu istraživanje je provedeno neposredno nakon što je MOST najavio da će glasati ZA opoziv Karamarka, pa idemo odmah vidjeti je li i to imalo utjecaj na stavove na jugu.


Četvrtina ispitanika protivi se novim izborima, ali više od pola, gotovo 58 posto, želi ponovno na birališta. Zanimljiv je podatak da 70 posto MOST-ovih birača zaziva prijevremene izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ukupno je najviše onih koji ih žele – što prije. Ostali su za rujan ili najkasnije kraj godine.


Da su izbori sada, ovo bi bili rezultati – na jugu zemlje pobjednik je HDZ! Osvajaju više od 28 posto. SDP ima 22 cijela 5, a treća snaga ostaje - MOST. Ta je opcija tamo i nastala jer je Metković Bože Petrova u ovoj izbornoj jedinici. Potpora im se u odnosu na studeni smanjila, ali za samo tri posto. No i ŽIVI ZID ozbiljno ulazi u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pa u mandatima HDZ osvaja 6, SDP 4, MOST 3 i ŽIVI ZID 1 mandat.


Od ostalih nitko nije ni blizu praga, HSP Ante Starčević je najbliže, ali sa samo 2.6 posto. No opet postoji desetak posto onih koji svoju odluku tek trebaju donijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvi pogled najbolje prolazi HDZ, koji umjesto 5 dobiva 6 mandata, ali gube dva mandata partnera iz Domoljubne koalicije. HDS i BUZ ne bi stigli do Sabora, pa tako ni Milivoj Špika, koji je prije tri tjedna prešao u Bandićev klub i izjavio da postoji nova većina.

SDP i MOST osvojili bi isti broj mandata kao na izborima, a mandat bi osvojio i ŽIVI ZID.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


I to dijelom zahvaljujući bivšim MOST-ovim biračima. Gotovo 19 posto onih koji su u studenom glasali za MOST, sada bi zaokružili ŽIVI ZID. SDP bi se okoristio s 9.3 posto njihovih bivših glasača.

I nakon šest obrađenih izbornih jedinica, 84-ero zastupnika u našoj sabornici! Od toga 33 SDP-ova, 30 HDZ-ovih, MOST zasada ima 8, a ŽIVI ZID čak 6 – u svakoj dosada obrađenoj po jednog. IDS ostaje na 3, a HDSSB i HNS imaju po 2.

Na karti prevladava plava boja jer su četiri izborne jedinice HDZ-ove, dok crvenih SDP-ovih imamo dvije.

Idući tjedan slijedi napeto finale našeg istraživanja. U ponedjeljak obrađujemo VII. izbornu jedinicu, a do četvrtka donosimo rezultate preostalih izbornih jedinica. Tada ćemo imati potpunu, novu sliku Sabora kada bi se održali prijevremeni izbori. Ne propustite!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo