Najgore je djeci / Rotavirus, proljevi, mučnine… Lani u Klaićevoj 150 slučajeva, 2022. već 113. Pere li još tko ruke!?

Image
Foto: RTL

Stručnjaci za RTL Danas objašnjavaju da možda neki ruke i ne peru, ali da se pravi razlog eksplozije proljeva krije negdje drugdje

3.5.2022.
19:41
RTL
VOYO logo

Kao da smo skidanjem maski odjednom zaboravili i prati ruke. Uz porast broja slučajeva hepatitisa skočio je i broj zaraženih rotavirusom koji pogađa i djecu i odrasle. S posljedicama zaraze rotavirusom bori se i ministar branitelja Tomo Medved koji je završio u bolnici. Cjepivo postoji, nije obavezno i košta, pa se malo tko i cijepi. Leona Šiljeg.

I djeca u vrtiću znaju koliko je važno prati ruke. Iako ih peru nekoliko puta na dan, neke je rotavirus svejedno pronašao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vedrana Čović, ravnateljica Dječjeg vrtića "Panda" u Zagrebu: "Ove godine imali smo nekoliko pojedinačnih slučajeva rotavirusa u svim dobnim skupinama, ali ništa značajno i drukčije u odnosu na prethodne godine."

Kada se gleda šira slika, do sada je već 639 slučajeva gdje je rotavirus potvrđen, lani je u cijeloj godini bilo više od 800, a 2020., kada je krenula korona, 696 slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedijatrica Giovana Armano: "Imamo ih dosta za razliku od posljednje dvije godine kad su bili COVID, lockdowni, izolacije i tako dalje, tada nismo mali toliki broj 'rote'. Ali vidimo kad se otvorilo kad smo skinuli maske, ponovno se rota aktivirao, reaktivirao."

U zagrebačkoj Klaićevoj već sad je 113 pozitivnih. Lani u cijeloj godini njih 150. Uglavnom je riječ o rotavirusu, u manjem broju o adenovirusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrinjka Mišak, subspecijalist dječje gastroenterologije i hepatologije u KDB Zagreb: "Prenosi se prljavim rukama i preko površine, npr. igračkama ili neke druge površine, ali može i respiratornim putem. Kod veće djece i kod odraslih je to obično proljev i povraćanje i može trajati do tjedan dana."

Dakle, simptomi zaraze su temperatura, mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev. Pogađa i djecu i odrasle. Najteži slučajevi završe u Klinici za infektivne bolesti.
Jelena Budimir Mihalić, infektologinja iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako jest tendencija porasta, posebno u dječjoj skupini, otprilike na mjesečnoj razini koliko imam informacije od kolega, to je i 300-tinjak slučajeva mjesečno. Tu je riječ o dnevnoj bolnici. Za odraslu populaciju to… ne prelazi to brojku od pet do sedam pacijenata."

Liječnici kažu da se pod strogim mjerama naš imunološki sustav uspavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima se dojam upravo te uspavanosti imunološkog sustava, stavljeno je sve nekako u fazu hibernacije, sad smo izloženi svakodnevnom životu i jedan dan susret sa svakodnevicom uzeo je danak", kaže Mihalić.

Protiv rotavirusa postoji i cjepivo, ali nije u programu obveznog cijepljenja, objašnjava Armano:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Roditelji, u stvari, kad im ispričam kako se to prima, da se to cjepivo pije kao napitak, oni su jako zadovoljni da djecu ne moramo pikati, jer svi roditelji su sretni kad ima kažemo da ih ne moramo opet bosti."

Roditelji ga sami plaćaju ako žele. Doza je 465 kuna, potrebne su dvije. Na godinu se cijepi oko 1400 djece s indikacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo