I ONI ŽELE MIRAN ŽIVOT / U Međimurju živi čak 10.000 Roma: 80 posto ih prima socijalnu pomoć, počine 70 posto kaznenih djela...

'Ima nas dosta u svim naseljima koji žele da rade, ali ne mogu dobiti posao za stalno'

4.6.2019.
7:20
VOYO logo

Dva dana su prošla od prosvjeda stanovnika Međimurja nazvanog "Želim normalan život", a reakcije na prosvjed još se ne stišavaju. 

Javile su se brojne nevladine udruge koje misle da je to poziv na diskriminaciju i govor mržnje. Brojni kolumnisti smatraju  da je to primjer manipuliranja strahom i čisti rasizam. Puno je govora i o tome tko su  organizatori prosvjeda, jer jedan njih na Facebooku koketira s ustaštvom, a drugi je aktivist inicijative Željke Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno se priča o svemu - osim o tome kako riješiti problem, koji očito postoji. Činjenica je da u Međimurju živi najveći broj Roma u Hrvatskoj, njih 10 000. Činjenica je i da čine trećinu svih nezaposlenih u toj županiji, ali i da su 80 posto primatelja socijalne pomoći. Činjenica je i da velik broj romske djece ne ide u školu, kao što je činjenica da je među otkrivenim počiniteljima kaznenih djela 70 posto Roma.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parag je najveće romsko naselje u Hrvatskoj. Nemoguće ga je pronaći na Google karti i ima oko 2000 stanovnika. Mještani poručuju da i oni žele miran život i da imaju razloga prosvjedovati svaki tjedan.

Čine trećinu nezaposlenih

Sve to zbog velikog prosvjeda u subotu, nazvanog "Za normalan život." I ovi Romi htjeli su dan kasnije prosvjedovati, prijavili su ga, ali dozvolu nisu dobili. U Međimurju živi  10 000 Roma. Čine trećinu svih nezaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima nas dosta u svim naseljima koji žele da rade, ali ne mogu dobiti posao za stalno. Znate ono da se uzme kredit, da se mogu kuće graditi i to, govori za RTL Direkt Radovan iz Paraga

Osamdeset posto ih koristi  socijalnu pomoć. Što se tiče kaznenih djela, Međimurska županija je peta u Hrvatskoj s najnižom stopom prijavljenih. U 2018. godini bilo ih je 1053, a razrješeno je malo više od pola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorni za 70 posto kriminaliteta

Prošle jeseni istraživanje su napravili Policijska uprava i županija. Pokazalo je da su za 70 posto kriminaliteta odgovorni pripadnici romske nacionalne manjine i to maloljetnici. Remećenje javnog reda i mira je 20-ak posto veće od ostatka države.

"Ima nekih sitnih slučajeva u Paragu, ne mogu reći da je Parag zlatni, ali nema mjesta i sredine gdje nema problema. Tako i tu. Što se tiče otmice pasa o tome ne želim ni pričati. Zna se na koje način su ljudi ostavljali sve pse koji su bili u naselju", govori Matija Oršuš iz Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romi žive u 12 naselja. Ima onih gdje je 2000 stanovnika kao u Paragu, ali i manjih poput Pribislavca. Ondje živi Balog i, govori,  problema u naseljima ima.

Image

Prosvjed u Čakovcu protiv Roma: 'Ovo nije govor mržnje, samo želimo normalno živjeti'

Image

Prosvjed u Čakovcu protiv Roma: 'Ovo nije govor mržnje, samo želimo normalno živjeti'

"Kontakt policajci jesu potrebni, ali oni neće riješiti pitanje problema većinskog stanovništva i nas samih Roma koji živimo u romskim naseljima. Ova romska naselja su stvarno kaos. Tu nema života, nema civilizacije. Svatko vuče na svoj mlin. Tu se stvara buka, ne možete djecu odgajati", kaže ogorčeni stanovnik Pribislavca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle školske godine prvi razred upisalo je više od 5000 romske djece u Hrvatskoj. U Međimurskoj županiji njih 1622. Ove  godine u Hrvatskoj ih upisuje manje, u Međimurju čak malo više. No, već u prvom razredu ih je više od 100 u Hrvatskoj, odnosno 36-ero u Međimurskoj županiji prekinulo školovanje.

U Čakovcu je danas sve mirno. Ništa ne govori da se tu prije dva dana okupilo 1000 mahom ogorčenih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rade velike probleme, kradu i tako nešto. Žive na teret države, i šire kriminalitet", kaže čakovčanin Tomislav.

Građani dijele mišljenje da, kao i u svakom društvu ima onih dobrih i onih loših. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo kolegice na poslu koje su Romkinje i koje su za svaku pohvalu. Ima ih koje žive u romskim naseljima, ima onih koji su uspjeli kupiti kuću van naselja. Trebamo još puno radnika i svi su dobrodošli", govori gospođa Nada, pozivajući sve nezaposlene da se apliciraju za posao. 

Načelnica općine Pribislavec kaže, ipak se nešto miče s mrtve točke. Sastanci se ovih dana redaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješenja postoje, ali se u to moraju uključiti izmjene i dopune zakona, tim koji mora biti formiran iz svih ministarstava koji se itekako tiču problema. Nenamjensko trošenje socijalnih davanja mora biti kontrolirano, kaže načelnica Višnja Ivačić.

Iz Pribislavca je i i jedan od organizatora prosvjeda. Tko je odgovoran za ovakvo stanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je u pitanju i župan i grad Čakovec i socijalna skrb. Čak i policija. U tim naseljima žive u neadekvatnim uvjetima. Žive kao u 13. stoljeću. Ta djeca su prepuštena sama sebi", govori organizator prosvjeda Alen Pancer.

U Međimurje stiže ministar unutarnjih poslova, a do kraja tjedna i pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo