'POSPREMANJE' PO RAČUNIMA / Rok pomalo istječe, a 1,8 milijuna građana još se nije prebacilo iz prešutnih u dopuštene minuse. Evo koje su opasnosti

Image
Foto: Shutterstock

Banke apeliraju da klijenti naprave to što prije kako se ne bi našli u nezgodnoj situacije i da im se minus jednostavno ukin

8.1.2024.
21:26
Shutterstock
VOYO logo

Još traje "tranzicija" minusa, odnosno prebacivanje iz prešutnih u dopuštene minuse i većina klijenata, fizičke osobe, imaju rok da to naprave do konca lipnja ove godine. Do kraja roka moraju odlučiti hoće li svoj stari prešutni minus zatvoriti ili zatražiti njegovo pretvaranje u dopušteni.

Novi list donosi da ni polovina građana nije to učinila, ukazuju to podaci banaka i HNB-a. Takvih je oko 1,8 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju, u većini banaka, rok do konca lipnja, pa se na njih apelira da dođu i odrade taj prijelaz što prije, da se ne bi našli u nezgodnoj situaciji da im se jednostrano ukine.

No, i u tom slučaju banke će im, tako bar tvrde, na vrijeme ponuditi obročnu otplatu. Banke rado komentiraju kako nude isti iznos pod istim ili boljim uvjetima, no iako nude i obročnu otplatu, ipak je nekako ne ističu u prvi plan, vjerojatno jer im i samima odgovara da klijent ipak zadrži taj proizvod, minus po tekućem računu – kako god ga nazvali – budući da je on bankama stabilan izvor prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROSINAČKA RAČUNICA /

Blagdanski boom se ponavlja: Raspeglali smo kartice, izvadili keš i do Božića potrošili 351 mil. eura više nego lani

Image
PROSINAČKA RAČUNICA /

Blagdanski boom se ponavlja: Raspeglali smo kartice, izvadili keš i do Božića potrošili 351 mil. eura više nego lani

Temeljem memoranduma potpisanog prije godinu i pol dana, od lanjskog lipnja provodi se »migracija« iz tzv. prešutnih prekoračenja nazad u dopuštene, a razlika nije samo nominalna. Iako su i jedno i drugo minusi po tekućem, banke su klijente mahom prebacivale u skuplje i nesigurnije prešutne minuse. Ono što je trebala biti iznimka, postalo je pravilo, pa se oko 1,8 milijuna građana našlo na skliskom terenu prešutnih prekoračenja koje banke mogu zatvoriti kad god hoće te nabijati kamate kakve hoće.

To je uočio HNB i zatražio spomenutu migraciju koja traje od sredine prošle do sredine ove godine i u okviru koje bi klijenti "bezbolno" trebali prijeći iz jednog minusa u drugi, za njih barem donekle sigurniji i povoljniji, pod istim uvjetima, te jamstvo banke da u slučaju zatvaranja mogu koristiti obročnu otplatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Kakav je bio zagrebački Advent ove godine? Imamo podatke o dolascima i noćenjima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo