RODITELJI UČENIKA ZAGREBAČKE ŠKOLE PLATILI MATURALAC I SAD SU U NEVOLJI: / 'Nitko nam se iz agencije ne javlja, a dali smo 4400 kuna'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Roditelji su od agencije tražili natrag 4400 kuna za maturalac koji se neće održati, ali im nitko ne odgovara na upite

27.8.2020.
7:01
Dusko Marusic/PIXSELL/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Maturanti u Hrvatskoj trenutačno zbog pandemije koronavirusa imaju problem s maturalnim putovanjima, osobito onima u inozemstvo. Jedan od problema trenutačno prolaze članovi obitelji jednog maturanta iz zagrebačkog Ugostiteljsko-turističkog učilišta koji je s razredom trebao ići na višednevno putovanje u Španjolsku.

Kako je obitelj maturanta ispričala RTL-u, isto maturalno putovanje roditelji svih učenika su davno platili, a kako u međuvremenu situacija s koronavirusom ne jenjava, tako je škola istih pet dana Španjolske odlučila zamijeniti za nekoliko dana Dubrovnika. No, onda je škola, 21. kolovoza, donijela odluku da se uopće ne ide na maturalna putovanja do daljnjeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAUSTAVLJENI 'MATURALCI': /

Ipak, neki hrvatski učenici ne odustaju pa se odlučuju za hrvatska odredišta. Evo gdje dio njih planira ići

Image
ZAUSTAVLJENI 'MATURALCI': /

Ipak, neki hrvatski učenici ne odustaju pa se odlučuju za hrvatska odredišta. Evo gdje dio njih planira ići

Roditelji su put platili više od 4000 kuna i sada agenciju ne mogu dobiti

Naime, nezadovoljni odlukom, mnogi su roditelji odbili da njihova djeca idu u Dubrovnik uz molbu da se maturalac jednostavno odgodi dok se situacija s koronavirusom ne popravi. Mnogi roditelji su slijedom toga odlučili tražiti povrat novca od turističke agencije Speranza. Inače, roditelji su Španjolsku platili 4400 kuna.

Image

02.04.2014., Pula - Sredjoskolci iz Njemacke i Austrije, koji su na maturalnom putovanju, u setnji gradom. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

No, njihove molbe za sada su bez odgovora. Roditelji zagrebačkog maturanta od kojih je RTL dobio pritužbu, govore kako ih zovu danima i kako je djelatnike agencije nemoguće dobiti na telefon. Međutim, zakon je jasan pa kaže u slučaju da se školska ekskurzija, maturalno putovanje ili škola u prirodi otkažu, roditelji mogu tražiti svoj novac. Ako situacija nije takva onda agencija mora ponuditi drugu vrstu, odnosno, lokaciju putovanja koja se ne mora prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako roditelji ne prihvate ponudu agencije, prema zakonu bi im ona trebala vratiti novac najkasnije 180 dana nakon prestanka epidemije.

Kada bi učenici putovali u Dubrovnik, tada bi išli na vlastitu odgovornost?

Upit na ovu temu RTL je poslao Ugostiteljsko-turističkom učilištu, a kratki odgovor stigao je od ravnatelja Mladena Smodlake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sjednici Školskog odbora sukladno čl.27 st. 3. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, a na temelju preporuke HZJZ-a od 21. kolovoza 2020., donesena je Odluka o zabrani izvođenja izvanučioničke nastave zbog izvanredne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom. O ovoj odluci su obaviješteni razrednici, roditelji i agencija", odgovorio je ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji su novinarima RTL-a rekli, da u slučaju kada bi nekolicina učenika išla u Dubrovnik, škola bi odbila osigurati pedagošku pratnju, što znači da bi djeca išla sama na vlastitu odgovornost. U školi još ne znaju što će biti s uplaćenim novcem, a isto ne znaju ni roditelji.

Na pozive RTL-a u agenciji Speranza nisu odgovarali niti su pisano odgovorili na upit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo