RODITELJI UČENIKA PITAJU SE TREBA LI DJECI KACIGA DO ŠKOLE, A BANDIĆ KAŽE: / 'Podnosim ostavku ako nekome padne cigla na glavu'

Image

U slučaju da se nekome nešto dogodi, zakonski gledano, odgovornost je na vlasniku zgrade ili na suvlasnicima

22.2.2021.
8:39
VOYO logo

Od zagrebačkog potresa prošla je gotovo godina dana, a slika metropole sve je lošija, osobito kada se radi o sigurnosti kretanja centrom grada koji je u potresu najviše stradao. Ono što je ipak konstanta jesu obećanja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojima se i dalje razbacuje.

Novinari Dnevnika Nove TV pitali su Bandića o sigurnosnim koridorima do škola u centru Zagreba, na što je gradonačelnik odgovorio: "Ako cigla padne nekome na glavu, podnosim ostavku. Apsolutno sigurno." Upitan je li put do škole siguran, Bandić odgovara da jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno siguran! Pa ne volim ja podnositi ostavke samo tako. Nisam ja tako bedast kako izgledam", veli Bandić.

Image
KAO DA JE POTRES BIO JUČER: /

Dizalice zakrčile centar Zagreba, roditelji traže siguran put do škola, a Bandić novac ulupao u Snježnu kraljicu

Image
KAO DA JE POTRES BIO JUČER: /

Dizalice zakrčile centar Zagreba, roditelji traže siguran put do škola, a Bandić novac ulupao u Snježnu kraljicu

Uplašena majka: 'Pitam se trebam li sinu staviti kacigu dok idemo do škole'

No, Bandiću u prilog ne idu prizori iz grada. I dok idu u školu učenici ponavljaju gradivo među oštećenim zgradama pa za matematiku mogu brojati naljepnice, hrvatski vježbaju čitajući upozorenja, a zaobilaženje prepreka im dođe poput tjelesnog odgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Zgrade pokraj kojih prolazimo sve su s naljepnicama jako puno je oznaka da moramo ići na cestu, da moramo obilaziti i ono što je najgore - nemamo nikakvo razumijevanje od vozača automobila. Svaki dan se zapitam trebam li sinu staviti kacigu dok idemo do škole", govori za Dnevnik Nove TV Iva Knežević, uplašena majka.

Nije jasno tko bi trebao nadgledati stanje zgrada

Nema koridora do škole Ivana Gundulića jer bi ga stanari sami trebali osigurati, međutim, tvrde da za to nemaju novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da se nekome nešto dogodi, zakonski gledano, odgovornost je na vlasniku zgrade ili na suvlasnicima, govori odvjetnik. Nedorečenost zakona je problem jer nije potpuno jasno tko bi trebao gledati stanje zgrada te trebaju li to činiti građevinski inspektori ili komunalni redari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se ne bi smjelo događati. Načelo vladavine prava predviđa da su zakoni jasni, nedvosmisleni i nedvojbeni, a čim vi imate dvojbu oko toga, već je jasno da zakon ne ispunjava te temeljne norme. A onda tu u principu nastaje odgovornost države", govori za Dnevnik Nove TV odvjetnik Marko Ramljak.

Tijekom "loptanja" između institucija i Bandićevog razbacivanja obećanjima, stanovnici Zagreba centrom grada hodaju s glavom u torbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo