RODITELJI SRĐANA MLAĐANA OTVORILI DUŠU: / 'On nije rođeni ubojica, vidio je strahote u ratu, nešto se prelomilo u njemu... Ali i dalje je on naš Srđo'

Image
Foto: screenshot / YouTube

'On kao dijete nikad nikome ružnu riječi nije rekao. Pročitala sam kako je na djeda nasrnuo nožem, što nije istina. On je djeda obožavao, a i djed njega. Ali, taj nesretni rat...

30.10.2019.
10:22
screenshot / YouTube
VOYO logo

Nakon što se u kaznionici u Lepoglavi obavilo dosad najintrigantnije vjenčanje iza rešetaka u Hrvatskoj, ono višestrukog ubojice Srđana Mlađana i 20-godišnje Zagrepčanke s kojom je godinama bio u epistolarnoj vezi, novinar Jutarnjeg lista pohitao je k Mlađanovim roditeljima u Petrinju.

Njima već više od 20 godina nije lako živjeti s teretom koji im je na leđa stavio njihov sin, trostruki ubojica. Mlađan je, podsjetimo, 1998. godine, tada kao 16-godišnjak, u Sisku ubio vršnjakinju Elizabetu Šubić. Mjesec dana kasnije ubio je umirovljenika Petra Jančića. Za ta dva ubojstva osuđen je na 12 godina zatvora, a kada je 2002. bio na slobodnom vikendu opljačkao je banku u Zagrebu i pritom ubio policajca Milenka Vranjkovića Kinga te oteo jednu tročlanu obitelj. Za sve to na koncu je osuđen na 27 godina zatvora. Na slobodu bi trebao izaći 2027. godine, a u međuvremenu je, eto, stupio u brak s djevojkom koja je bila beba kada je on prvi puta ubio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to bili su dovoljni razlozi novinaru Jutarnjeg da ode u Petrinju do Nediljke i Mladena Mlađana te ih priupita o njihovu sinu i snahi.

Image
SISAČKI MONSTRUM OŽENIO SE U ZATVORU: /

20-godišnju Zagrepčanku prvi je put vidio na sam dan vjenčanja

Image
SISAČKI MONSTRUM OŽENIO SE U ZATVORU: /

20-godišnju Zagrepčanku prvi je put vidio na sam dan vjenčanja

'Što se tu ima više reći i napisati?!'

"Što se tu ima više reći, napisati. Mi svoj križ nosimo već više od 20 godina, samo mi znamo kako nam je...", kazala je za Jutarnji list majka okrutnog ubojice Mlađana dok je njegov otac novinaru rekao da ga ne bi pustio u kuću da mu je on otvorio vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađanova majka kazala je kako je strahovala da će se nakon zatvorskog vjenčanja njihova sina "dići cijela halabuka".

"Bojala sam se da je to ne uništi, da to neće izdržati. Draga je curica, često smo se čule", kazala je Nediljka Mlađan dodavši da je za Srđanove namjere da oženi mladu Zagrepčanku saznala prije nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je njemu pisala. Ali, nije ona jedina koja mu je pisala. Pisale su mu i druge cure. Djevojku s kojom se vjenčao upoznali smo malo prije vjenčanja i sada se čujemo svaki dan. Zove nas, brine se za nas kao da nam je kći", kaže Mlađanova majka koja nije bila na vjenčanju, a niti vidjela slike s istog.

Zašto nitko ništa nije pitao videotekara?

Mlađanovi roditelji kažu da njihov sin u kaznionici nema ikakvih problema s čuvarima i drugim osuđenicima, poštuje kućni red i pristojan je. Ipak, kažu, uništio je život i sebi i njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo 20 godina izloženi linču. Teško mi je jer mi ga nismo tako odgajali, ni da mrzi niti da ikome išta nažao učini. On kao dijete nikad nikome ružnu riječi nije rekao. Pročitala sam kako je na djeda nasrnuo nožem, što nije istina. On je djeda obožavao, a i djed njega. Ali, taj nesretni rat. Kao desetogodišnji dječak vidio je strahote, nešto se prelomilo u njemu. Ni dandanas ne znam...", ispričala je Mlađanova majka novinaru Jutarnjeg lista.

Njezin sin, uvjerena je i danas, nije "rođeni ubojica" iako je, kaže, svojedobno u videoteci čak 40 puta posudio film "Rođeni ubojice" ("Natural Born Killers").

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usput se pita, a novinar Jutarnjeg bilježi, zašto nitko nikada nije ništa pitao vlasnika videoteke koji je njezinu sinu kao tinejdžeru toliko puta posudio taj film.

U zatvoru naučio četiri jezika i čita vjersku literaturu

Mlađanova majka opisala je novinaru i zatvorsku svakodnevicu svoga sina ubojice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brine se za nas, puno čita, uči jezike. Naučio je španjolski, njemački, talijanski i engleski, a odnijeli smo mu i literaturu za francuski. Čita vjersku literaturu, gleda televiziju, redovito dobivaju novine. Pospremi sobu, ima pravo na dva sata šetnje...", priča ubojičina majka.

Kada mu dolaze u posjet, roditelji mu donesu garderobu, jer mu hranu ne smiju donositi te mu uplate novac koji troši u kantini. Nadaju se da će mu zatvorska uprava, sada kada je oženjen, dopustiti pravo na intimu sa suprugom, na što sada nema pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je u zatvor dospio praktički kao mladić. U zatvoru je već 21 godinu. I cijelo vrijeme je u izolaciji. Ne radi ekscese, čudi se čak što ga zovu na sud kao svjedoka premlaćivanja Roberta Matanića. On tvrdi da je bio okrenut leđima kada se šetao na igralištu, a to se dogodilo u teretani i nije ništa vidio", kaže Nediljka Mlađan.

Ona i suprug kažu da žive s teškim bremenom onoga što je njihov sin učinio. Ne opravdavaju ga, ali ističu da je on za njih i dalje njihov Srđo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo