NEADEKVATNI UVJETI / Roditelji ogorčeni: U Splitu centar za autizam pun vlage, prostor malen, prostorije prokišnjavaju

Skučene učionice, previše polaznika splitski Centar za autizam radi s djecom u potpuno neadekvatnim uvjetima. Neke od prostorija su derutne, vlažne i neprimjerene za bilo kakvu obrazovnu instituciju, posebno ovakvog tipa

21.2.2024.
12:04
VOYO logo

Uske prostorije bez prozora, a neke od njih derutne i vlažne, zapravo su učionice polaznika Centra za autizam u Rendićevoj ulici. Roditelji su ogorčeni jer godinama mole nadležne da se za njihovu djecu osiguraju pristojni uvjeti za obrazovanje.

"To su prostorije od 10 do 20 kvarata, standard je 20 kvadrata za jednu obrazovnu skupinu. Znači u malo prostora imamo previše osoba. Kada je velika kiša neki prostori prokišnjavaju, neke su prostorije vlažne, pune su plijesni. Svakako nisu uvjeti za djecu s poteškoćama u razvoju", rekla je Marina Vitali Grbeša, majka polaznika Centra za autizam Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj polaznika iz godine u godine raste, a trenutačno ih je gotovo 70 na ovoj lokaciji. Zbog upisa nove djece, postojećim polaznicima smanjuje se broj sati u centru.

Image
'VIŠE NEREDA NEGO ŠTETE' /

Netko je provalio u školu Centra za autizam u Dubravi: Ukrali su sokove, kekse i stare tablete

Image
'VIŠE NEREDA NEGO ŠTETE' /

Netko je provalio u školu Centra za autizam u Dubravi: Ukrali su sokove, kekse i stare tablete

"Nova djeca imaju pravo na upis i zbog toga je uprava škole prisiljena donositi odluku na štetu polaznika koji su već u sustavu. Njihov produžen stručni postupak se skraćuju sa šest na četiri sata", rekao je Aliče Runjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada su svjesni problema i obećavaju novi centar za autizam čim se odredi lokacija, jer je navodno novac već osiguran.

"Mi radimo sve što možemo da im omogućimo najbolje uvjete, dodijeli smo neke dodatne prostor, a radimo na tome da poboljšamo uvjete u trenutnim prostorima, a najbolje I konačno rješenje će biti novi Centar za autizam", rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No roditelji upozoravaju da djeca nemaju vremena čekati.

“Sadašnja vlast kaže da će biti nova škola za dvije godine, ali mi nemamo toliko vremena za čekati. Nama sad djeca nemaju adekvatne uvjete I treba napraviti nešto u ove dvije godine dok se ne izgradi škola o kojoj oni pričaju", rekla je Marina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok stalno nešto čekaju, ova majka napominje da zbog svega ima osjećaj da je njezino dijete građanin drugog reda čije se potrebe zanemaruju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo