SPECIJALISTICA ŠKOLSKE MEDICINE / 'Roditelji, cijepite dijete protiv HPV-a! Cjepivo je izuzetno sigurno i nije zeleno svjetlo za spolne odnose'

Infekcija HPV-om glavni je uzročnik raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj na godinu obolijeva više od 300, a umire oko stotinu žena

24.10.2019.
19:13
VOYO logo

Cijepljenje protiv infekcije HPV-om koja, osim raka vrata maternice, uzrokuje još šest vrsta raka – rak rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla i ždrijela te genitalne bradavice kod muškaraca i žena, u Hrvatskoj je besplatno, preporučeno i dostupno od 2007. godine u Zagrebu, a od 2015. godine na nacionalnoj razini.

U Zagrebu je prošle godine cijepljeno 32 posto učenica i učenika protiv HPV-a, gotovo dvostruko više nego do sad, ali i puno više nego u ostatku Hrvatske.

Cijepljenje je besplatno za sve učenike i učenice 8. razreda, ali je omogućeno i svima do 25. godine života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i uz sve to procijepljenost je izrazito niska, a svaki treći učenik nikad nije čuo da se u Hrvatskoj može besplatno cijepiti.

Infekcija HPV-om glavni je uzročnik raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj na godinu obolijeva više od 300, a umire oko stotinu žena. 

Djeca se obično boje cijepljenja, ali tu su odrasli da im objasne zašto je potrebno cijepiti se, istaknula je u razgovoru za RTL Danas Tatjana Petričević Vidović, specijalistica školske medicine.

Kazala je da roditelje najviše brine sigurnost i ima li nuspojava te je istaknula da je riječ o izuzetno sigurnom cjepivu, a nuspojave, koje su vrlo vrlo rijetke, dolaze u vidu crvenila na mjestu uboda ili blage temperature.

Još uvijek je, nažalost, stigma govoriti o HPV-u, ali i cijepiti se protiv njega, a Petričević Vidović upozorava da je razlog tome relativno niska zdravstvena svijest i konotacije oko HPV-a koje imaju roditelji u smislu da će djeci tako dati zeleno svjetlo za ulazak u spolni život. Međutim, razlog cijepljenja je isključivo medicinski u smislu prevencije i stvaranja boljeg imunološkog odgovora.

Cijepljenje je besplatno za učenike i učenice osmog razreda, ali ove godine i za one do 25 godina, a skupina je proširena do te dobi, objasnila je Petričević Vidović, jer postoje izvjesne neiskorištene količine cjepiva, kao i mogućnost za naknadno cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo