PREDIVAN JE / Ris Kras stigao iz Slovačke i sada luta hrvatskim šumama: 'Inače to ne bi bio životni problem, ali...'

Image
Foto: Marko Matešić/LIFE Lynx - hrvatski terenski blog

Dodajmo da je Ris stigao u Nacionalni park Plitvička jezera krajem ožujka, došao je iz Slovačke kao posljednji ris u sklopu LIFE Lynx projekta koji je ispušten u Hrvatsku kako bi se povećala genska raznolikost naše ugrožene populacije

25.8.2023.
9:03
Marko Matešić/LIFE Lynx - hrvatski terenski blog
VOYO logo

Ris Kras već točno pet mjeseci luta hrvatskim šumama pa su se zbog njega oglasili na Facebook stranici LIFE Lynx.

Izbor između života na Plitvičkim jezerima ili u Gorskom kotaru još uvijek muči Krasa. Kažu kako inače to ne bi bio veliki životni problem, ali kod risa je drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, odrasli mužjaci žive na prostoru prosječne veličine 100 – 300 kilometara kvadratnih i ne dijele ga s drugim mužjacima. No, teritorij mužjaka se može preklapati s teritorijem jedne ili više ženki. Kako bi se Kras smjestio na jednom području, on mora pronaći stanište odgovarajuće kvalitete kojeg nije zauzeo drugi mužjak", stoji u objavi.

Image
Foto: Marko Matešić/LIFE Lynx - hrvatski terenski blog

Ipak, situacija s ovim risom je drugačija jer prema podacima s njegove telemetrijske ogrlice, on se kreće naokolo, ali izgleda da se još nije skrasio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kras je nakon ispuštanja kratko svratio do granice s Bosnom i Hercegovinom i brzo se vratio na Plitvice, pa je sredinom travnja otišao na izlet do Gorskog kotara. Sredinom svibnja se vratio na Plitvice i s ljetnim vrućinama je opet otišao u Gorski kotar, gdje se nalazi i sada", piše LIFE Lynx.

Dodajmo da je Ris stigao u Nacionalni park Plitvička jezera krajem ožujka, došao je iz Slovačke kao posljednji ris u sklopu LIFE Lynx projekta koji je ispušten u Hrvatsku kako bi se povećala genska raznolikost naše ugrožene populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Međunarodni je dan životinja bez doma, a trend napuštanja je u porastu: 'Birajte životinje prema karakteru, ne izgledu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo