RIMAC UGOSTIO MINISTRE I PREMIJERA: / 'U prošlih 10 godina propustili smo val investicija, sad je pravo vrijeme za Hrvatsku'

Image

'Ključ uspjeha za auto industriju je strategija i vizija zemlje što želi i gdje stići u tom smislu'

28.6.2019.
13:41
VOYO logo

Pet ministara zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem te predstavnici iz uprava kompanija Hyundai i Porsche došlo je danas u Svetu Nedelju u tvrtku "Rimac Automobili" gdje ih je ugostio vlasnik tvrtke Mate Rimac. Cilj posjeta je razgovor o potencijalu i privlačenju autoindustrije u Hrvatsku, piše N1. Početkom tjedna Plenković se već sastao s Rimcem koji je osnivač jedne od vodećih tvrtki za proizvodnju električnih vozila i tehnologije visokih performansi. Rimac je za svoje goste održao prezentaciju studije s konkretnim smjernicama za privlačenje autoindustrije u Hrvatsku.

Ministri koji su se pridružili premjeru su ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar gospodarstva Darko Horvat, regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar rada Marko Pavić te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje. Iz tvrtki Hyundai Motor Group i Porsche, koje su do sada investirale u Rimac Automobile - Porsche 18 milijuna eura, a Hyundai i Kia 80 milijuna eura, prisutni su izvršni dopredsjednik za proizvode i strategiju Hyndaija Thomas Schemer i drugi čovjek Porschea te zamjenik predsjednika izvršnog odbora Lutz Meschke, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimčeva studija

Nakon što su po dolasku u "Rimac Automobile" obišli pogon, Mate Rimac im je predstavio svoju studiju. Riječ je o analizi s konkretnim smjernicama i točnim koracima za privlačenje industrije automobila u Hrvatsku. Rimac je pripomenuo da se studija pripremala dvije godine te naglasio da bi Hrvatska bila privlačna proizvođačima i za druge investicije u autoindustriji kada bi imala i pokazala neke komparativne prednosti. Uz komparativne prednosti bi mogla ući u nečiji izbor kao ulagačko odredište, što trenutno nije slučaj.

Image

28.06.2019., Sveta Nedjelja - Premijer Plenkovic s ministrima posjetio tvrtku Rimac Automobili. Tvrtku su poisjetili i predstavnici Porschea i Hyundai. Mate Rimac, Andrej Plekovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

"Vjerujemo da i Hrvatska može stvoriti atraktivno okruženje da privuče te investicije, pogotovo što vidimo nevjerojatne brojke o investicijama u toj industriji u zemljama srednje i istočne Europe, kao i njihovom pozitivnom utjecaju na poslovni i društveni ekosustav zemalja u kojima se to razvija", istaknuo je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjeri drugih zemalja

Rimac je iznio primjer Slovčke i Estonije, država koje su po broju stanovnika slične Hrvatskoj, a u zadnjih su 10-ak godina ulagale u autoindustriju te su time uspjeli znatno povećati BDP. Rimac vjeruje da je to moguće i u Hrvatskoj.

"Ključ uspjeha za auto industriju je strategija i vizija zemlje što želi i gdje stići u tom smislu. Vjerujem da je sada pravo vrijeme da Hrvatsku zahvati tzv. treći val investicija u autoindustriju, jer smo u zadnjih 10 i više godina to propustili", izjavio je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

28.06.2019., Sveta Nedjelja - Premijer Plenkovic s ministrima posjetio tvrtku Rimac Automobili. Tvrtku su poisjetili i predstavnici Porschea i Hyundai. Mate Rimac, Andrej Plekovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Objasnio je da je prvi val tih investicija zahvatio Češku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku, a drugi val ponovno Slovačku i Rumunjsku, dok bi u trećem valu na red trebala doći Hrvatska. Za to su zainteresirani svi Rimčevi partneri kao i svi predstavnici Hyundaija i Porchea. 14 posto dionica u Rimcu ima Hyundai, 10 posto ima Porsche. Nakon Rimčeve prezentacije, premijer se zahvalio na njegovoj inicijativi i na susretu povodom ove teme.

"Vaša postignuća su velika, analiza koju ste napravili je komparativna i usporediva s drugim zemljama i pokazuje neke primjere kako bi se i Hrvatska mogla jače u to uključiti. Zato ćemo sada oko dva sata razgovarati što možemo zajedno učiniti", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo