RIMAC KAŽNJENA S 4000 KUNA ZBOG SUKOBA INTERESA, NO NEĆE IH MORATI PLATITI? / Evo što je sud odlučio o njenoj tužbi

Image

Upravni sud kojem se Josipa Rimac žalila zbog kazne Povjerenstva za sukob interesa, ovih je dana donio presudu u njenu korist. No, još nije sve gotovo

17.11.2018.
9:07
VOYO logo

Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac s četiri tisuće kuna jer nije prijavila svu imovinu, Rimac jepodigla spor na splitskom Upravnom sudu, a ondje j 5. ovog mjeseca donesena odluka u njenu korist.

Izvjestiteljica Povjerenstva Tončica Božić je 13. travnja, kada je ta odluka donesena, rekla da je Povjerenstvo dobilo anonimnu prijavu da Josipa Rimac ima tri stana, a da je u imovinskoj kartici prijavila samo kuću u Kninu te da je time obmanula i javnost i Povjerenstvo. Redovitom provjerom kartice i zemljišnih knjiga utvrdili su da je suprug Josipe Rimac u Kninu vlasnik tri etaže tri stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost žalbe

Rimac je u listopadu u svom očitovanju, pak, navela da je riječ o imovini koju je njen suprug stekao kao branitelj darovnim ugovorom od RH te da obitelj sporne tri etaže shvaća kao njihov dom. Pritom je iz porezne uprave dostavila potvrdu o vrijednosti imovine. No, Povjerenstvu to nije bilo dovoljno pa je Rimac pokrenula spor.

Upravni sud donio je sada, pak, nepravomoćnu oluku protiv koje Povjerenstvo još može uložiti žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenje struke

Slobodna Dalmacija, pak, navodi kako su stručnjaci koji se bave takvom problematikom očekivali takvu presudu jer smatraju da Povjerenstvo za sukob interesa ima pretvrd stav prema načinu prijavljivanja imovine dužnosnika, posebice jer postoje određene nejasnoće i pravne praznine te nema regulative kako se nekretnine trebaju prijavljivati.

Sud je zaključio da u ovom predmetu nema nesklada jer je Rimac prijavila kuću, broj nekretnine s vrijednošću kako ju je procijenila porezna uprava te sud smatra da nije imala namjeru bilo što prikriti. Osim toga takva obveza u zakonu ne postoji - da se moraju označiti posebne etaže, već samo ukupna površina, što je Rimac i učinila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačan pravorijek donijet će Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo