'PRECIZNO SE SPOMINJE' / Riješena dilema: 'Na predmetu Srpski jezik i književnost uči se razlika između srpskog i hrvatskog jezika'

Image
Foto: PIXSELL, Duško Jaramaz

O razlikama u hrvatskom i srpskom jeziku i kako su se oni ispreplitali tijekom povijesti govori se na snimci za predmet Srpski jezik i književnost

8.10.2021.
15:16
PIXSELL, Duško Jaramaz
VOYO logo

Povodom članka u kojem smo tematizirali uče li u hrvatskim školama pripadnici srpske manjine o hrvatskom jeziku, a povodom bure koja je u javnosti nastala zbog toga što se u školama u Srbiji negira hrvatski jezik, javila nam se koordinatorica radne skupine za izradu videolekcija za predmet Srpski jezik i književnost (model A) Maja Tanasić i uputila nas na snimku na kojoj se jasno čuje da se radi razlika između hrvatskog i srpskog jezika.

"Također, u svim udžbenicima i čitankama srpskog jezika za osnovu i srednju školu precizno se spominje hrvatski jezik kao poseban jezik te se govori o njegovu razvitku. Pored toga, gdje god za to postoji prilika, pravi se korelacija i paralela s hrvatskim jezikom (kako stoji i u Kurikulumu)", napisala nam je Tanasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA 'VRUĆA TEMA' /

Hrvati prozvali Srbe zbog negiranja hrvatskog jezika: No, prešućuje li se hrvatski i kod nas?! Evo što kažu u Ministarstvu...

Image
NOVA 'VRUĆA TEMA' /

Hrvati prozvali Srbe zbog negiranja hrvatskog jezika: No, prešućuje li se hrvatski i kod nas?! Evo što kažu u Ministarstvu...

Na snimci se radi jasna razlika između hrvatskog i srpskog jezika

O razlikama u hrvatskom i srpskom jeziku i kako su se oni ispreplitali tijekom povijesti govori se na snimci za predmet Srpski jezik i književnost u osmom razredu osnovne škole, u lekciji naslovljenoj "Književni jezik Srba od Vuka do danas".

Nakon kratke lekcije iz povijesti, u toj se snimci navodi i ova rečenica: "Nakon raspada Jugoslavije, 90-ih godina 20. stoljeća, došlo je do prestanka važenja Novosadskog književnog dogovora, ali i do izdvajanja jezika. Kod Hrvata je ostao samo naziv hrvatski, a kod Srba srpski jezik", stoji u snimci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatski jezik se spominje u kurikulumu'

I u odgovoru koje nam je jučer poslalo Ministarstvo obrazovanja navodilo se da se u kurikulumu spominje hrvatski jezik, ali nisu naveli gdje točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski jezik se spominje u navedenom kurikulumu te se predlaže korelacija s ostalim domenama i drugim ishodima domene Kultura izražavanja i stvaralaštvo, kao i s nastavom hrvatskog i stranih jezika", stajalo je u odgovoru Ministarstva obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo