Građani podijeljeni / Riječani reagirali na postavljanje petokrake na Korzu: 'Rijeka će, čini se, i dalje biti crvena'

Riječ je o skulpturi koja bi u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture trebala biti postavljena 3. svibnja

11.1.2020.
16:08
VOYO logo

Veliku buru podignulo je postavljanje umjetničke skulpture na vrh riječkoga nebodera na Korzu i to petokrake kakva je na toj zgradi bila i 1945. godine.

Riječ je o jednom od eksponata u sklopu projekta Rijeka - europska prijestolnica kulture. Koliko je ta najava uzburkala duhove prošlosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Munjevitom brzinom gradom se proširila vijest o postavljanju petokrake na Korzu. Reakcije građana Rijeke su podijeljene. Jedni nemaju ništa protiv, a drugi smatraju da "ima puno pametnijih stvari kojima bismo se mogli predstaviti".

"Nije normalno, nažalost, ali Rijeka je izgleda takva pa će bit i dalje crvena, kakva je i bila", rekao je Dragan Pribanić iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o skulpturi koja bi u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture trebala biti postavljena na vrh nebodera od 3. svibnja do kraja godine. Na istom mjestu gdje je stajala i nekad. Bit će izrađena od betona, željeza i 2800 krhotina crvenoga stakla koje simboliziraju 2800 partizana poginulih u bitci za oslobođenje Rijeke.

"Taj program je dio programskog pravca 'Doba moći' u kojem upravo obrađujemo različite povijesne, za neke, kontroverzne teme poput D'Anunzijeve okupacije Rijeke ili tema vezanih uz Goli otok, recimo, osobito poziciju žena na Golom otoku koje su izdale Partiju", izjavila je Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki umjetnik o svom novom radu pred kamerama ne želi govoriti, ali zato su se na petokraku i gradonačelnika Obersnela obrušili u HDZ-u, čije stranačke prostorije gledaju točno na riječki neboder.

"Već imamo zbor Crvena Rijeka na Titovom trgu, projekt Galeb, ovo je samo nastavak njegove ideologije i pretvaranja Rijeke pod navodnicima u 'crvenu Rijeku', a imao je idealnu priliku Rijeku pokazati kao moderni grad, grad u 21. stoljeću i staviti na vrh nebodera zvjezdice Europske unije", kazao je Dinko Beaković, tajnik primorsko-goranskog HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa od zvjezdica, postavit će se samo jedna zvijezda, i to nakošena.

"Ovdje se radi o, rekao bih, prije svega uspomeni na ljude koji su dali svoj život u oslobođenju Rijeke od fašizma", rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čista provokacija, čista umjetnost, ili namjerno umjetnost koja provocira, svatko ima pravo na svoje viđenje. Ali cilj je postignut: zvijezda je opet uzburkala priče o europskoj prijestolnici kulture 2020. godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo