Neće baš sve blještati / U Rijeci će javna rasvjeta svijetliti pola sata kraće. Ušteda? Oko 430 tisuća kuna

Ukupna godišnja ušteda bi iznosila pet posto od cijene koja se predviđa iz mjera Vlade. Riječ je o oko 430.000 kuna

4.11.2022.
20:00
VOYO logo

Božićne lampice palit će se pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije, kako bi se došlo do ušteda u Zagrebu. Baš kao i javna rasvjeta. Plan paljenja i gašenja mijenja i Rijeka.

U ovoj se priči bundeva ne pretvara u kočiju, već kočija ostaje u mraku. Ova priča, nažalost, nije bajka, nego stvarnost s kojom se mora nositi cijeli svijet. Oko 16 tisuća uličnih lampi u Rijeci svijetlit će kraće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječanin Nikola Jovanović komentirao je ideju: "Mislim da i tako imamo preveliko svjetlosno zagađenje, mislim da ne moraju svijetliti sve moguće lampe."

Dakle, ulične će se lampe uključivati 15 minuta kasnije i isključivati 15 minuta ranije. Stanovnici to, kažu iz tvrtke zadužene za javnu rasvjetu, neće značajno osjetiti, ali značajna je ušteda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Križanec, zamjenik direktora Energa: "Ukupna godišnja ušteda bi iznosila pet posto od cijene koju predviđamo po cijeni iz uredbe, iz mjera Vlade, dakle radi se o oko 430 tisuća kuna. Ukupni trošak bi pao s 8,5 milijuna kuna na nekih osam i sto."

Image
očekuju povratak gostiju /

Čelnica Turističke zajednice o Adventu: Bit će nezaboravan! Vraća nam se i Ledeni park'

Image
očekuju povratak gostiju /

Čelnica Turističke zajednice o Adventu: Bit će nezaboravan! Vraća nam se i Ledeni park'

A i blagdani će biti manje raskošni. Kriza je zadužena i za uključivanje i isključivanje božićnih lampica, mada je rasvjeta za ovu godinu već ugovorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na razini negdje 55 tisuća kuna troškova. No, naravno da ćemo voditi računa o tome da na tom dijelu postignemo određene uštede, paleći i gaseći tu rasvjetu sukladno potrebama blagdana. Neće kriza ukrast Božić? Pa neće kriza ukrast Božić."

Riječanka Tatjana Pahljina: "Ja bih htjela da sve bliješti. Ionako su svi sumorni i turobni, naravno da bih htjela da bliješti. Nisam uopće, unutra u srcu, nisam zadovoljna s tim, ali u glavi... Realno, da."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka će tako ukupno pola sata dnevno biti kraće osvijetljena, povod je loš, ali barem će priroda biti zahvalna.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo