Hvaljena manifestacija / Ribarski dani: Stoljetna tradicija Kopačeva uz fiš paprikaš, šaran, džem, ili čarobni namaz od bamije

Idealan spoj tradicije, glazbe, gastronomije, gdje će vas baranjci i baranjke dočekati rumeni i nasmijani od uha do uha

15.9.2019.
15:45
VOYO logo

U tijeku su 20. Ribarski dani u baranjskom Kopačevu. Stoljetna je to tradicija kojoj je glavni cilj očuvanje gastronomske baštine, autohtonih proizvoda i etno glazbe. 

Uživa se u ribljim specijalitetima, fiš paprikašu, šaranu u rašljama. Domaći proizvođači na sajmu predstavljaju i nude svoje proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo red glazbe, a zatim puni tanjuri fiš paprikaša i stotine kilograma šarana u rašljama. Majstori kuhari za šarane i fiš vjeruju samo starim receptima.

"Za potpalu koristimo crvenu vrbu, a za rašlje svibu. Za peći najbolji je tovljen jer ima dosta masti pa se u masti i peče", govori za RTL Danas kuhar Oliver Krištof.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dobar fiš, kaže na majstor Berislav potrebni su dobro sastojci, vrhunska paprika, no čija je bolja, domaća ili Mađarska, nisu nam htjeli reći tako lako, pa smo morali i tu tajnu otkriti. 

"Pa ovakva mješana. Zato čak mađari iz Mađarske kupuju ovu našu", kaž nam uzgajivačica Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se paprika kupuje za kućnu kuhinju.

"Mi je u sve koristimo. Al' gotovo čak i kad krumpir pečemo stavim malo paprike", govori Spomenka iz Osijeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u delicijama uživa i staro i mlado.

"Šaran je kao i svake godine odličan. Uživanje. Sadržaja za sve. Klope za sve. Svega", govori Osječanin Vlatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nije sve u hrani i piću, jer ovdje se možete i pomladiti i to prirodnim putem, kremama od lavande i smilja.

A kada se već osjećate mlado, pravac na štand "afrodizijak zimnice" po čarobni namaz od bamije koji vraća osmjeh na lice i rumenilo u obraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je u Kopačevu idealan spoj tradicije, glazbe, gastronomije, gdje će vas baranjci i baranjke dočekati rumeni i nasmijani od uha do uha.

Atmosfera se tek zahuktava, nastupit će Miroslav Škoro, koji koncert ne artikulira kao predsjedničku kampanju. Dani ribe u Kopačevu ispunili su sva očekivanja. Očuvanje tradicije, autohtonih domaćih proizvoda, onih gastronomskih i onih drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela manifestacija traje i sutra, kada se, u svakom dvorištu i uglu ovog mjesta može nešto domaće probati. Možda domaći džem, zlatovez ili domaću rakiju...

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo