Repetitor postavljen usred naselja preplašio građane

Repetitor koji je smješten usred naselja Rudeš svojom je blizinom kućama preplašio građane. 'Svi susjedi su ljuti i žalosni, a ne možemo si pomoći.

6.3.2013.
16:09
VOYO logo

"Za poludjeti! Svi su izvan sebe. Obitelj mi već tjedan dana ne spava, jako su ogorčeni... Svi susjedi su na nogama", stoji u mailu stanovnice Rudeša, kojima je ovih dana na krovu jedne obiteljske kuće "izniknuo" repetitor.

Kontaktirali smo Hrvatsku agenciju za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni odgovaraju da osnovna (bazna) postaja ne smije emitirati zračenje mimo razine električnog i magnetskog polja na područjima namijenjenim boravku ljudi koju propisuje Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Zrači li više od dozvoljenog, zaključuje se nakon mjerenja. A ono nije provedeno.

Stanica nije puštena u rad

"Za navedenu radijsku postaju na osnovu prijavljenih podataka i proračuna nije utvrđeno da ne zadovoljava vrijednosti propisane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, a stručnjaci HAKOM-a su 26.2.2012. utvrdili da bazna postaja nije puštena u rad te mjerenja nisu mogla biti provedena", navodi se u odgovoru na naš upit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim predmetna bazna postaja proradi obavit će se mjerenja, a podaci o rezultatima mjerenja će se javno objaviti na internetskim stranicama HAKOM-a, najavljuju.

"Ukoliko mjerni rezultati pokažu da su propisane granice prekoračene HAKOM će postupiti sukladno svojoj nadležnosti", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava stanara

Upitali smo ih koja su prava stanara u ovom slučaju, da bi nam HAKOM odgovorio kako je gledano s aspekta zaštite ljudskog zdravlja pravo stanara da i ova bazna postaja poštuje vrijednosti propisane pravilnikom.

Također, prilikom postavljanja antenskog sustava moralo se djelovati prema regulama Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje koliko intenzivno zrače ove bazne stanice, koje izgledaju itekako zastrašujuće, i dalje je predmet kontroverza, budući da pojedini stručnjaci tvrde da blizina bazne stanice može i smanjiti utjecaj zračenja i to onog od mobitela, koji je značajan izvor zračenja, a stalno ga držimo sebi jako blizu. Naime, logično je da se zračenje bazne stanice smanjuje kako se udaljavate od nje, no što ste joj bliži, mobitelima je potrebno manje energije za "hvatanje" signala.

Mobitel sa slabim signalom kao izvor zračenja

O tim smo teorijama također upitali HAKOM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djelovanje prijenosnog uređaja (mobitela) kao izvora zračenja možemo u kratko objasniti na sljedeći način: bazna postaja regulira nivo izlazne snage mobilnog uređaja na način da održava zadovoljavajući omjer signala i šuma, što u slučaju nove bazne postaje dovodi da na određenom području radi povoljnije veze mobitel može raditi s manjim izlaznim snagama", odgovaraju u odgovoru koji potpisuje inženjer Ivo Majerski.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo