I DALJE TOPLIJE OD PROSJEKA / Nakon rekordnih količina oborina, dolazi nam nešto sunca. Ali ne zadugo...

Na kopnu idućih dana iznadprosječno toplo, a jedino u subotu može biti lokalnih pljuskova. Na moru također prave proljetne temperature

13.3.2024.
8:32
VOYO logo

Iako manje ekstremno nego u ponedjeljak u Zadru, obilna kiša pala je do jučer ujutro u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj uzrokujući porast vodostaja. Štoviše, u Varaždinu, Krapini i Križevcima to je rekordna dnevna količina oborina za ožujak.

No, kiše je tijekom utorka bilo sve manje. Visinska ciklona polako se popunjava i slabi te odmiče dalje na istok. Stabilnije u drugom dijelu tjedna uz jačanje grebena anticiklone sa zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srijeda

Danas ujutro razvedravanje na Jadranu i postupno na zapadu unutrašnjosti, ali oblačno pa i tmurno još ostaje na istoku, povremeno s kišom. Mjestimice može biti magle po kotlinama gorske i središnje Hrvatske, Istre pa i uz njenu zapadnu obalu. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni, a u Dalmaciji bura i tramontana. Najniža temperatura između 4 i 7 stupnjeva, u gorju tek mali "plus", a na Jadranu oko 9 stupnjeva.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnima predjelima zemlje djelomice, na zapadu i pretežno sunčano te suho. Vjetar tek ponegdje slab sjeverozapadni, a bit će i barem malo toplije uz 14 do 15 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji, Baranji i Srijemu i dalje većinom oblačno, ali kiša prestaje. Kraća sunčana razdoblja moguća na zapadu, a smanjenje naoblake se očekuje kasnije navečer. Uz umjeren sjeverozapadnjak podjednako hladno ili svježe kao i danas, bit će oko 12 stupnjeva.

U Dalmaciji prevladavajuće sunčano, samo mala vjerojatnost za kakav kraći pljusak uz razvoj oblaka postoji na krajnjem jugu i u zaobalju. Temperatura malo viša, oko 17 stupnjeva, ali puhat će većinom umjeren, na otvorenome i pojačan maestral.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu pretežno, pa i u gorju barem djelomice sunčano. Vjetar slab, prolazno uz obalu jugozapadni, a kasnije navečer samo pod Velebitom bura i tramontana. Bit će i malo toplije, uz more oko 16 Celzijevih stupnjeva, a u gorskim područjima između 11 i 14 stupnjeva.

Idućih dana na kopnu

U unutrašnjosti barem djelomice sunčano, a nakon mjestimične jutarnje magle, danju iznadprosječno toplo, posvuda opet iznad 15 stupnjeva, od petka lokalno i do visokih 20 Celzijevih stupnjeva. No, jutra će u početku, u četvrtak i petak biti hladnija, a pri tlu se može računati ponegdje i na slab mraz. Čini se, da će samo subota biti nešto promjenjivija uz mogućnost za lokalne pljuskove, a novo naoblačenje očekuje se krajem razdoblja s ponedjeljka na utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana na moru

Na Jadranu pretežno sunčano, osobito u početku, bez nekog izraženog ni jakog vjetra, tek popodnevni umjeren maestral u Dalmaciji. U subotu se očekuje to jedno prolazno naoblačenje s kojim može pasti malo kiše ili poneki kraći pljusak. Temperatura iznad prosjeka za doba godine, prava proljetna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo