'Zbog greške na državnoj maturi Hrvati su doživjeli psihičku traumu!'

Na programu sjednice Sabora našao se i problem državne mature, te je upućena oštra kritika na račun greške koja se dogodila na državnoj maturi.

28.5.2013.
11:09
VOYO logo

Današnja sjednica Sabora započela je oštrom kritikom oporbenog HDZ-a na račun velike greške tijekom održavanja državne mature.

'Sramota za cijeli školski sustav'

''Držimo da je potrebno u Saboru progovoriti o skandalu oko državne mature koji se jučer dogodio. To je uistinu nedopustivo, maturanti i obitelji su ogorčeni, to je vrlo važno razdoblje za te mlade ljude, to je velik problem i za njihove obitelji, oni zajedno prolaze to stresno razdoblje. To je sramota za cijeli školski sustav, maturanti čitave godine strepe, a onda dan ranije priopćenjem doznaju da će ispit biti nekog drugog dana. To će sasvim izvjesno utjecati na uspjeh mnogih od njih na maturi', rekao je HDZ-ovac Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministru se svaki dan dogodi neki skandal

''Da bi se ministar umjesto da se bavi Mamićem, kojem je poručio da si pljune u lice, ili pak vrijeđanjem sudaca Ustavnog suda, ili komentiranjem presuda Ustavnog suda, trebao baviti onim što bi mu trebala biti osnovna zadaća, a to je školstvo i obrazovanje. Njemu se svaki dan dogodi novi skandal'', bio je oštar HDZ-ov potpredsjednik Sabora.

Reiner je iznio i svoj stav o činjenici da javnosti nije upućena isprika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ozbiljno smo zabrinuti za funkcioniranje školstva u kojem se ovakvi propusti događaju, razumijemo strepnju, nesigurnost i psihičku traumu maturanata i obitelji. Ne radi se o 35 tisuća učenika, nego o puno širem krugu ljudi, govorimo o četvrt milijuna hrvatskih građana koje je ovaj događaj itekako pogodio, koji su doživjeli psihičku traumu i stres. Mislimo da je najmanje što možemo učiniti da ovdje u Saboru progovorimo o tom neodgovornom poigravanju ljudskim sudbinama'', završno je rekao u ime HDZ-a Željko Reiner.

Za grešku kriv koordinator, a ne ministar, tvrdi Stazić

Na Reinerovo izlaganje se osvrnuo i predsjedavajući SDP-ov Nenad Stazić, koji je rekao da su svi u Saboru zainteresirani da mature prođu u najboljem redu, te da se još mogu napraviti pomaci u rasporedu polaganja ispita kako maturanti ne bi bili zakinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da nikome ne može biti drago što se to dogodilo, ali isto tako, to ste vi i sami rekli, nemoguće je povezivati sada odgovornost Vlade i ministra za grešku troje koordinatora", zaključio je Stazić.

Nakon Stazićeve kratke opaske, reagirao je HDZ-ov Ivan Šuker, koji smatra da Stazić po poslovniku nije imao pravo komentirati Reinerove izjave. "Ja sam se samo složio s onim što je potpredsjednik Sabora Reiner rekao", zaključio je Stazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo