Tristo tisuća građana treba regulirati prebivalište, uskoro stižu kazne

Oko 300 tisuća građana još nema reguliran status prebivališta u Hrvatskoj.

11.12.2013.
13:39
VOYO logo

Iako prema Zakonu o prebivalištu rok za reguliranje statusa istječe 29. ovog mjeseca, policija neće odmah krenuti s prekršajnim kaznama, poručila je pomoćnica ministra za upravne i inspekcijske poslove Ines Krajčak.

''Dozvolit ćemo još nekakav kraći rok da se taj status regulira, ali zaista pozivamo građane da to učine. Imamo i iznimke za određene skupine građana. To su oni koji su obuhvaćeni programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im iz nekog razloga još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način zbrinuti. Temeljem ovog zakona neće im se odjavljivati prebivalište, nego će im se status regulirati na način da im se omogući prijava kad im se nekretnina riješi'', najavila je pomoćnica ministra unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajno iseljeno 28.000 građana

U gotovo godinu dana primjene Zakona o prebivalištu, gotovo 9.000 osoba odjavljeno je po službenoj dužnosti, privremeni boravak u inozemstvu prijavilo je 12.100, dok je trajno iseljenih gotovo 28.000 koji su odjavili prebivalište u Hrvatskoj, izvijestila je načelnica Sektora za upravne poslove, strance i državljanstvo MUP-a Gordana Valenta.

Inače, na izradu novih osobnih iskaznica, koje su se počele izdavati od sredine ovoga lipnja, do kraja godine ukupno će se potrošiti 14 i pol milijuna kuna, no ne iz proračuna MUP-a, nego doniranih sredstava, istaknuto je na pres-konferenciji u Ravnateljstvu policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo